Nevjerovatno otkriće na Pompejima: Otkrivena kočija sa erotskim scenama

2
Hina
Nevjerovatno otkriće na Pompejima: Otkrivena kočija sa erotskim scenama
PrtScr / Nevjerovatno otkriće

Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeja, objavili su u utorak arheolozi.

Željezno vozilo s četiri kotača za jednu do dvije osobe jedinstveno je, ističu stručnjaci Arheološkog parka Pompeji.

Kočija je pronađena u vili u mjestu Civita Giuliana, sjeverno od Pompeja, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne prigode. Ima brončane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Prije nekoliko godina na toj su lokaciji pronađeni ostaci triju konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

"Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara", rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini u vezi otkrića.

Pompeji se nalaze u podnožju Vezuva. Prilikom erupcije 79 godine nove ere, pepeo, blato i lava prekrili su tamošnja naselja i njihove stanovnike, koji su otkopani u 18. stoljeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije