Nevjerovatan aplauz za Zelenskog koji je poručio: Protiv Rusa ćemo se boriti do kraja

4
Anadolija
Nevjerovatan aplauz za Zelenskog koji je poručio: Protiv Rusa ćemo se boriti do kraja
Foto: PrtScr/Independent / Ovacije za Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od britanskog premijera Borisa Johnsona da poveća pritisak na Rusiju sankcijama te poručio da neće odustati od borbe za svoju zemlju.

"Nećemo odustati, nećemo izgubiti, borit ćemo se do kraja, na moru i u zraku. Nastavit ćemo boriti se za našu zemlju po svaku cijenu", rekao je Zelenski.

Zelenski se obratio britanskim parlamentarcima u Donjem domu putem video konferencije iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva. Tokom obraćanja Zelenski je uporedio rat svoje zemlje protiv Rusije s "naporima Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu".

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

"Prvog dana (rata) napadnuti smo krstarećim projektilima u 4 sata ujutro. Svi su se probudili, ljudi, djeca, cijela Ukrajina se probudila i mi od tada ne spavamo”, rekao je Zelenski, ističući da se svaki Ukrajinac bori za svoju zemlju.

Zelenski je rekao da je Ukrajina kasnije bila izložena zračnim napadima, ali su se Ukrajinci nastavili boriti i kada je Rusija od njih tražila da polože oružje.

Naveo je kako su na sceni stalna granatiranja diljem Ukrajine.

"Nećemo odustati, nećemo izgubiti, borit ćemo se do kraja na moru i u zraku. Nastavit ćemo se boriti za svoju zemlju bez obzira na sve. Borit ćemo se u šumama, poljima, obalama, ulicama", poručio je.

Zelenski je zahvalio britanskom premijeru Borisu Johnsonu na podršci Ukrajini i zamolio ga da pojača pritisak na Rusiju sankcijama i da Velika Britanija prizna Rusiju kao "terorističku državu".

Govoreći nakon Zelenskog, Johnson je naglasio da će njegova zemlja koristiti sve diplomatske, humanitarne i ekonomske metode sve dok ratni pokušaj koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin protiv Ukrajine ne propadne i Ukrajina ponovno ne bude slobodna.

Johnson je izjavio da će Velika Britanija povećati svoju podršku Ukrajini i da će nastaviti vršiti ekonomski pritisak na ljude oko Putina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije