Neuspjeh u otvaranju ukrajinskih luka objava rata globalnoj sigurnosti hrane

1
AA
Neuspjeh u otvaranju ukrajinskih luka objava rata globalnoj sigurnosti hrane
Foto: EPA-EFE / Hrana sve veći problem / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Neuspjeh u ponovnom otvaranju ukrajinskih luka objava je rata globalnoj sigurnosti hrane, izjavio je u ponedjeljak direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) David Beasley, javlja AA.

Beasley je na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu rekao da bi otvaranje ovih luka, trenutno blokiranih zbog rata između Rusije i Ukrajine, pomoglo u osiguravanju stabilnosti hrane.

Prema njegovim riječima prijeti razorna globalna kriza gladi.

"Razorna globalna kriza gladi je pred našim vratima. Potrebna nam je svačija pomoć da danas spasimo živote: od svjetskih lidera do privatnog sektora i milijardera", rekao je.

Beasley je upozorio evropske zemlje na posljedice gladovanja ljudi.

"Ne trebate se brinuti samo o tome što se događa istočno od vas, morate se brinuti i o tome što se događa južno od vas. Svaki porast gladi od jedan posto dovodi do povećanja migracija za 2 posto", istakao je Beasley.

Prema njegovim riječima, "Svjetska korpa za hljeb" sada ima redove za hljeb.

"Uzimamo od gladnih da bismo dali onima koji umiru od gladi", rekao je navodeći da 49 miliona ljudi u 33 zemlje "kuca na vrata gladi".

Izbijanje rusko-ukrajinskog rata dovelo je do naglog skoka cijena žitarica jer su te zemlje bile glavni svjetski dobavljači.

To je dodatno opteretilo zemlje poput Jemena i Afganistana, koje su se već borile s teškim humanitarnim situacijama.

Rast cijena hrane pogodio je i južnoafričku državu Namibiju, gdje se četvrtina domaćinstava suočava s pothranjenošću, a život im je ugrožen.

U Centralnoj Americi - El Salvador, Honduras i Gvatemala jako su zavisni od uvoza žitarica, pri čemu se značajan dio njihovog stanovništva već suočava s akutnom nesigurnošću hrane.

I manje afričke zemlje poput Djibutija, Lesota i Eswatinija se suočavaju sa sličnim rizicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije