Netanyahuova vlada odlučila da nastavi napade na Rafah

3
Anadolija
Netanyahuova vlada odlučila da nastavi napade na Rafah
FOTO: AA / Devastirana bolnica Shifa

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je izraelska vlada na današnjoj sjednici jednoglasno odlučila da nastavi napad na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze u kojem je smješteno oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Ovo saopćenje objavljeno je uprkos tome što je čelnik Hamasa Ismail Haniyeh danas saopćio da taj palestinski pokret prihvata prijedlog o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika kojeg su donijeli posrednici Katar i Egipat.

"Nastavak napada za cilj ima oslobađanje izraelskih zarobljenika i ostvarivanje ratnih ciljeva", navodi se u saopćenju Netanyahuovog ureda.

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Očevici javljaju da su izraelske zračne i artiljerijske snage pokrenule žestoke udare na istočne dijelove Rafaha i da jačaju vojno prisustvo na granici.

O prijedlogu prekida vatre u Gazi kojeg je Hamas prihvatio, Netanyahuov ured je kazao da je to daleko od zahtjeva Izraela, ali da su spremni poslati delegaciju u Kairo na pregovore o razmjeni zarobljenika.

Šef Političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh saopćio je danas da je obavijestio zvaničnike Katara i Egipta da je prihvatio prijedloge u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Saopćenje je objavljeno nakon što su izraelske snage jutros izdale naredbe za evakuaciju Palestinaca u istočnim naseljima grada Rafaha, korak koji se naširoko smatra uvodom u početak dugotrajnog izraelskog kopnenog napada na grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije