Netanyahu zahvalio Trumpu: Iranska revol. garda na listi terorističkih organizacija

Anadolija
Netanyahu zahvalio Trumpu: Iranska revol. garda na listi terorističkih organizacija

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump saopćio je kako je Iranska nacionalna garda uvrštena na listu stranih terorističkih organizacija.

Washington je tako prvi put vojsku jedne zemlje uvrstio na listu terorističkih organizacija. Ministarstvo vanjskih poslova Irana zbog toga je SAD-u uputilo diplomatsku notu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu jer je SAD Iransku revolucionarnu gardu uvrstio na listu stranih terorističkih organizacija. Netanyahu je na Twitter nalogu izrazio zadovoljstvo zbog Trumpove odluke.

”Hvala vam što se uvažili moju želju izrazito važnu za interese naših zemalja i zemalja regije. Različitim načinima ćemo nastaviti poduzimati korake protiv iranskog režima“, napisao je Netanyahu koji tvrdi da Iran osim miru u Izraelu i SAD-u, prijeti i svjetskom miru.

Iranski mediji pišu kako je glasnogovornik komisije za vanjsku politiku Irana Ali Najafi Hoshurdi izjavio da je današnjem sastanku komisije prisustvovao i ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif.

Prema njegovim riječima, Zarif je kazao kako je Uredu za zaštitu interesa SAD-a u ambasadi Švicarske u Teheranu upućena nota zbog uvrštavanja Iranske nacionalne garde na listu terorističkih organizacija.

Hoshurdi je kazao kako je Zarif uvrštavanje Garde na listu terorističkih organizacija okarakterisao kao opasan potez i da će Iran poduzeti potrebne mjere.

Kao odgovor na odluku Bijele kuće, Vrhovni savjet za nacionalnu sigurnost Irana je američku Centralnu komandu (CENTCOM) uvrstio na listu terorističkih organizacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije