Netanyahu ne misli stati: Održao govor u UN-u, delegati masovno krenuli napuštati dvoranu

2
Radiosarajevo.ba
Netanyahu ne misli stati: Održao govor u UN-u, delegati masovno krenuli napuštati dvoranu
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Izrael traži mir unatoč borbi za svoj život protiv 'divljih neprijatelja' koji žele njegovo uništenje, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u petak u pomno praćenom obraćanju Ujedinjenim narodima.

"Moja zemlja je u ratu, bori se za svoj život", rekao je Netanyahu u govoru na Općoj skupštini UN-a, prenosi Hina.

"Moramo se odbraniti od ovih divljih ubojica. Naši neprijatelji ne žele uništiti samo nas, oni žele uništiti našu zajedničku civilizaciju i sve nas vratiti u mračno doba tiranije i terora", dodao je.

Lokalni izbori 2024 | Benjamina Karić: Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina

Lokalni izbori 2024 | Benjamina Karić: Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina

Netanyahu je govorio dok Izrael nastavlja s napadima na ciljeve proiranskog Hezbollaha u južnom Libanu u jeku bojazni da bi napadi mogli prerasti u sveopći regionalni rat.

U svom obraćanju je nastojao za sukob okriviti Iran, najvećeg neprijatelja Izraela. Rekao je da se Izrael brani od Teherana na sedam frontova.

Netanyahu hladno odbio saveznike i izdao naredbu: "Udarite punom snagom!"

Netanyahu hladno odbio saveznike i izdao naredbu: "Udarite punom snagom!"

"Nema mjesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može doseći. A to vrijedi i za cijeli Bliski istok. Daleko od toga da su bili janjad koju se vodi na klanje, izraelski vojnici uzvratili su nevjerovatnom hrabrošću", rekao je Netanyahu i zaradio aplauz dok su neki delegati, uključujući i Irance, izašli iz dvorane.

"Imam još jednu poruku za ovu skupštinu i za svijet izvan ove dvorane: Mi pobjeđujemo", rekao je Netanyahu.

Izrael će nastaviti s raspravama o prijedlozima za prekid vatre u Libanu idućih dana, rekao je Netanyahu ranije u petak, dok je Washington upozorio da će daljnja eskalacija otežati civilima s obje strane da se vrate svojim domovima.

Neki diplomati napustili su dvoranu čim je izraelski premijer došao, objavio je AFP.

Izraelski ministar vanjskih poslova odbacio je u četvrtak globalne pozive da se okonča sukob s Hezbollahom i obustave zračni napadi koji su ubili stotine ljudi u Libanu i pojačali strahove od regionalnog rata.

Rekao je i da se rat u Gazi može završiti ako se Hamasovi militanti, koje podržava Iran i koji su napali Izrael 7. oktobra, predaju, polože svoje oružje i oslobode taoce zarobljene u napadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije