Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

4
Radiosarajevo.ba
Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Vojska Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je svojoj vojsci da se nastavi boriti "punom snagom" protiv oružane skupine Hezbollah, unatoč pozivima SAD-a i drugih saveznika na prekid vatre.

Libansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da su najmanje 92 osobe ubijene u izraelskim zračnim napadima u četvrtak, a još stotine ih je poginulo od ponedjeljka kada je došlo do eskalacije sukoba.

Hezbollah je potvrdio da je u zračnom napadu na stambenu zgradu na jugu Bejruta ubijen šef njihove jedinice za bespilotne letjelice, Mohammad Surur.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Strahovi od općeg rata između Izraela i Hezbollaha su pojačani nakon dramatične eskalacije izraelskih napada na Libanon od ponedjeljka.

Porast neprijateljstava potaknuo je blok od 12 članova - uključujući SAD, UK i EU - da u srijedu predloži primirje u trajanju od tri sedmice između Izraela i Hezbollaha. Prijedlog je isprva dočekan s nadom nakon što je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon rekao da je njegova zemlja "otvorena za ideje".

Ali do četvrtka su ga izraelski političari odlučno odbacili. Po slijetanju u New York na Opću skupštinu UN-a, Netanyahu je rekao da Izrael "neće stati" u Libanu dok ne postigne sve svoje ciljeve. "Glavni cilj je siguran povratak stanovnika sjevera svojim domovima", rekao je.

Bijela kuća je kasnije saopćila da je prijedlog o prekidu vatre bio "koordinisan" s Izraelom, unatoč Netanyahuovoj tvrdnji samo nekoliko sati kasnije da će njegova zemlja nastaviti borbu.

Do četvrtka je izraelska vojska, kako tvrdi, gađala ciljeve Hezbollaha na jugu Libanona i u dolini Bekaa na istoku zemlje. Također su gađali infrastrukturu na libanonsko-sirijskoj granici, kako bi prekinuli opskrbu oružjem skupine.

U međuvremenu, Hezbollah je rekao da je ispalio 50 raketa prema naselju Kiryat Ata i 80 projektila prema gradu Safedu, oba u sjevernom Izraelu. Izraelska vojska priopćila je da je presrela projektil koji je ispaljen iz Jemena nakon što su se čule sirene i eksplozije.

Nakon sastanka s britanskim i australskim kolegom u Londonu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se Izrael i Hezbollah suočavaju s rizikom izbijanja "sveopćeg rata", ali da je "diplomatsko rješenje još uvijek održivo".

"Izrael je izjavio da mu je cilj vratiti svoje građane u njihove domove na sjeveru. Vjerujem da je najbrži način da se to postigne diplomacijom", rekao je Austin.

U četvrtak navečer, izraelsko ministarstvo obrane (IMoD) saopćilo je da je osiguralo paket američke pomoći vrijedan 8,7 milijardi dolara za podršku aktuelnim vojnim kampanjama, piše Jutarnji.

U priopćenju, izraelsko ministarstvo obrane navodi da paket uključuje 3,5 milijardi dolara za "značajnu ratnu nabavu", koja je već prebačena, i 5,2 milijarde dolara za sustave protuzračne obrane kao što su Željezna kupola, Davidova praćka i napredni laserski sustav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije