Nesvakidašnja akcija: Obavio nuždu na imanju premijera

2
Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnja akcija: Obavio nuždu na imanju premijera
Foto: Prtscr / X.com / Akcija na imanju Sunaka

Četiri osobe su uhapšene u utorak na imanju britanskog premijera Rishija Sunaka u sjevernoj Engleskoj, od kojih je jedna ušla na posjed kako bi izvršila nuždu u Sunakovom privatnom jezeru kao oblik političkog protesta.

Policija Sjevernog Yorkshirea je potvrdila da su četiri muškarca u dobi od 20 do 52 godine uhapšena zbog sumnje na otežano ometanje posjeda, uz "ispitivanje i istrage" koje su u toku.

Grupa pod nazivom 'Youth Demand' preuzela je odgovornost za ovu akciju, opisujući je kao "oproštajni dar Rishiju Sunaku i Torijevcima za posljednjih 14 godina službe."

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

"Od broja 10 do broja 2, budimo iskreni: Sunak je obavio užasan posao, a Torijevci se suočavaju s potpunim izborničkim porazom," napisao je Youth Demand u izjavi za medije na svojoj web stranici, aludirajući na adresu premijera u Downing Streetu 10, a zatim i na vrstu nužde.

Video koji je Youth Demand podijelio na društvenim mrežama počinje s muškarcem kasnije identificiranim kao "Oliver", koji zatvara kapiju na Sunakovom posjedu i namjerno hoda niz travnati nasip prema privatnom jezeru multimilionera.

On se nakratko zaustavlja kako bi ostavio svoj kišni ogrtač, otkrivajući dugih rukava majicu na kojoj je velikim slovima pisalo "EAT SHIT RISHI." Zatim se pažljivo spušta u jezero, spušta pantalone i čini se da vrši nuždu u jezeru. Oliver je objasnio svoje motive u pisanoj izjavi koja je objavljena kasnije.

"Imamo toliko toga da zahvalimo Torijevcima: od urušavanja škola, fekalija u rijekama i propadajućeg NHS-a; do stvaranja nacije s više banaka hrane nego McDonaldsa i 4,3 miliona djece u Velikoj Britaniji koja žive u siromaštvu," rekao je.

"Od dopuštanja svojim prijateljima da se enormno obogate prodajom oružja koje će se testirati na djeci u Gazi, ili bušenjem za više nafte dok svijet gori – to je prava ostavština!"

Drugi video prikazuje neizmjerno pristojnog policajca koji obavještava grupu da se nalaze na privatnom posjedu i "čine prekršaj." Četiri muškarca su vjerovatno uhapšena ubrzo nakon toga, javlja Yahoo.

Konzervativci u Velikoj Britaniji su na ivici potencijalne političke katastrofe pred izvanredne izbore zakazane za 4. juli. Sunak bi mogao postati prvi aktuelni premijer koji je izgubio svoje mjesto na općim izborima, a Konzervativna stranka bi mogla biti u opasnosti da ne osvoji dovoljno mjesta da postane čak ni službena opozicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije