Neobična infekcija koja uništava pluća, kosti i oči širi se Evropom, a prenose je mačke

3
Radiosarajevo.ba
Neobična infekcija koja uništava pluća, kosti i oči širi se Evropom, a prenose je mačke
Foto: BBC / Pixabay / Ilustracija

U Velikoj Britaniji prvi put je otkrivena kožna bolest koju prenose mačke. Do sada ova skupina zarazne bolesti nije pronađena nigdje izvan Južne Amerike.

Međutim, tri Britanca su zatražila medicinsku pomoć jer su dobili gljivice, rane i čireve na dlanovima i rukama. Utvrđeno je da su svi zaraženi istom mačkom, koja je nedavno udomljena iz Brazila, gdje je ova gljivica veoma rasprostranjena.

Bolest se širi na ljude preko ugriza ili ogrebotine mačke koja je zaražena gljivicom "Sporotrichosis brasiliensis". U Britaniji su trenutno zaražene majka, njena ćerka i veterinar, a dobra vijest je da su se svi potpuno oporavljeni uz pomoć lijekova protiv gljivica.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Majka i kćerka već tri godine žive u Velikoj Britaniji i od tada nisu bile u Brazilu. S njima živi devetogodišnjak, koji nije zaražen, ali te sreće nije imao veterinar kojeg je mačka ogrebala prilikom pregleda na koji su vlasnici vodili mačku.

Nakon mjesec dana shvatio je da ima čir na srednjem prstu i lezije duž ruke, pa je otišao na pregled gdje mu je pronađena gljivica, a slične simptome imali su i vlasnici, piše Daily mail, a prenosi portal Alo.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije