Nema jasnog pobjednika na izborima u Francuskoj

1
Radiosarajevo.ba
Nema jasnog pobjednika na izborima u Francuskoj
Foto: EPA / Emmanuel Macron

Nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora izgleda da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron mogao izgubiti apsolutnu većinu. Novi glavni suparnik mu je lijeva koalicija NUPES.

Nekoliko sedmica nakon ponovnog izbora francuski predsjednik Emmanuel Macron mora računati s time da će mu ubuduće biti teže vladati zbog promjene odnosa snaga u Nacionalnoj skupštini. U prvom krugu parlamentarnih izbora zeleno-lijeva koalicija NUPES koju predvodi Jean-Luc Mélenchon osvojila je gotovo jednak broj glasova (25,7) kao i predsjednikov „Ensamble" (25,8). Po službenim navodima razlika je bila samo 21.442 glasa – a Francuska ima oko 48,7 miliona birača s pravom glasa, piše DW.

Ali, komplicirani izborni sistem dovodi djelomice do velikih razlika između osvojenog postotka glasova i osvojenih mandata. Jer, na kraju se broje samo glasovi pobjednika u svakom izbornom okrugu. Instituti za istraživanje javnog mnijenja polaze od toga da će Macronov tabor moći u drugom krugu iduće nedjelje pridobiti velik broj onih glasova čiji su kandidati otpali u prvom krugu.

Apsolutna većina ugrožena

Macronov tabor bi mogao osvojiti 255 do 295 mjesta od ukupno 577, koliko ima francuski parlament. A za apsolutnu većinu je potrebno najmanje 289 mjesta. Lijevi savez NUPES bi unatoč tomu što je osvojio velik postotak glasova mogao dobiti 150 do 210 mjesta u parlamentu. Ako Macron izgubi apsolutnu većinu morao bi redovito tražiti podršku u drugim taborima i pristajati na puno više kompromisa, primjerice kod planirane mirovinske reforme.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Mélenchon je već rekao da je rezultat izbora jasan udarac za njegovog suparnika Macrona.

"Istina je da je predsjednikova stranka u prvom krugu izbora poražena i pobijeđena", rekao je on sinoć u Parizu.

Desna populistica Marine le Pen je izrazila optimizam da će njezina stranka „Rassemblement National" ubuduće moći imati vlastiti zastupnički klub. Za to je potrebno 15 zastupnika, a njezina stranka po sadašnjim procjenama može računati na između 10 i 30 zastupnika.

Negativni rekord

Premijerka Elisabeth Borne, koju je nedavno imenovao Macron, imajući u vidu drugi krug izbora pozvala je na „sedmicu mobilizacije". Ona i još 14 članova vlade su kandidirali i na parlamentarnim izborima i prijeti im opasnost da izgube ministarsku funkciju ako ne pobijede u svom izbornom okrugu.

Hoće li se većina Francuza dati mobilizirati trenutno je upitno. Ove nedjelje se pokazalo da su mnogi umorni od izbora – odaziv birača je zabilježio novi negativni rekord. Ni polovica birača s pravom glasa nije izašla na izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije