UN / Nelson Rockefeller jr. povukao tapiseriju Guernice iz UN-a

02. 03. 2021. u 10:34:00

Shares: 8

Golema tapiserija s vjernim prikazom slavne "Guernice" Pabla Picassa, koja je desetljećima visjela ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti UN-a i podsjećala diplomate na to što donosi rat, vraćena je prošle sedmice  vlasniku Nelsonu Rockefelleru mlađem.

Tapiseriju je 1955. naručio Nelson Rockefeller stariji pošto mu Picasso nije želio prodati originalnu sliku. Izradila ju je francuska radionica Jacqueline de La Baume-Dürrbach, a na posudbi u UN-u bila je od 1984. godine.

Vladari, predsjednici, premijeri, ambasadori i diplomati koji su prisustvovali sjednicama Vijeća sigurnosti morali su proći kraj nje na putu prema dvorani UN-ova tijela zaduženog za mir u svijetu.

Guernica_UN - undefined

Foto: EPA-EFE: Guernica_UN

UN nije objasnio zašto je obitelj Rockefeller željela da im se tapiserija vrati. Niti iz te bogate obitelji nisu ništa komentirali.

"Užasno je to što je više nema. Pokušali smo učiniti sve da je zadržimo, ali nismo uspjeli" rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Guernica je vjerovatno najslavnija antiratna slika u istoriji. Prikazuje bombardovanje baskijskog grada Guernice koju su na zahtjev španjolskih nacionalista 26. aprila 1937. razorili bombarderi nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Original se čuva u Muzeju kraljice Sofije u Madridu, a Rockefellerova tapiserija njena je vjerna kopija u istoj veličini.

Zid na kojemu se nalazila u UN-u sad je prazan, a zemljama članicama predstoji rasprava o tome što bi je dostojno moglo zamijeniti na istome mjestu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA