Naučnici se plaše nove katastrofe u Černobilu

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici se plaše nove katastrofe u Černobilu
PrtScr / Reaktor broj 5

Ukrajinska nuklearna elektrana Černobil uništena je prije nekoliko decenija u stravičnoj nesreći.

Dana 26. aprila 1986, kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u "Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin", tzv. Černobilskoj nuklearnoj elektrani. Manja eksplozija je učinila veliku štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi, no i danas, nakon nekoliko decenija, ta radioaktivna prašina nije u potpunosti nestala.

Nad oštećenim reaktorom u kratkom vremenu je sagrađen sarkofag koji je trebao štititi okoliš od daljnje radijacije.

No, ispada da nuklearne reakcije još uvijek tinjaju iznutra, čak i sada...

Radioaktivni "žar"

Dijelovi uranijumskog goriva zakopani ispod olupine elektrane počeli su se rasplamsavati u novim reakcijama nuklearne fisije, izvještava Science Magazine.

Suočeni s potencijalnom novom katastrofom (ipak, napominju, vjerovatno se ne može ponoviti horor iz 1986.), stručnjaci se sada trude otkriti hoće li se radioaktivni "žar" sam ugasiti ili će neko morati ući i pobrinuti se za to.

"To je poput žara u jami za roštilj", rekao je nuklearni hemičar s Univerziteta Sheffield Neil Hyatt za Science.

Institut za sigurnosne probleme nuklearnih elektrana (ISPNPP), organizacija za nuklearnu sigurnost u Ukrajini, otkrio je kako se čini da snaga ovih nuklearnih reakcija sve više raste.

Ali, taj se rast dešava polako, pa bi dužnosnici mogli imati i nekoliko godina da, prvo utvrde može li se dogoditi nova nesreća, a zatim pronađu i najbolji način da se to spriječi.

Nesreća je moguća

"Mnogo je neizvjesnosti", rekao je dužnosnik ISPNPP-a Maxim Saveliev za Science. "Ali ne možemo isključiti mogućnost nesreće."

Ako iz ovog možemo izvući nešto dobro, to je da bi bilo koji način djelovanja koji ISPNPP i drugi dužnosnici na kraju poduzmu u Černobilu mogao pomoći japanskim vlastima u upravljanju raspadajućom nuklearnom elektranom Fukushima Daiichi, koja je 2011. pretrpjela veliku nesreću, piše Futurism.

Ipak, prije nego što mogu podijeliti bilo koju lekciju, trebaju zapravo doći do aktivnog urana. Činjenice da je zakopan ispod betona, zajedno s opasnim nivoom radioaktivnosti, posebno će otežati rješavanje ovog rastućeg problema...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije