Černobil: Prvi snimak nakon 33 godine ozloglašenog petog bloka

3
Radiosarajevo.ba
Černobil: Prvi snimak nakon 33 godine ozloglašenog petog bloka
Foto: Prtscr/Youtube / Černobil / Ilustracija

Prvi put poslije 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron „Elios 2“ načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilu, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Zadatak drona je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilu u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine.

Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke, prenosi blic.

U vrijeme eksplozije u Černobilu peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron „Elios 2“ ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letjelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilu bila je posebno zahtjevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, „Elios 2“ bi bio izgubljen.

Ipak, misija je uspjela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije