Naučnici saopćili: Britanski soj koronavirusa ponovo mutirao

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici saopćili: Britanski soj koronavirusa ponovo mutirao
Foto: DW / Ilustracija

Nova varijanta koronavirusa koja se širila po Velikoj Britaniji prolazi kroz nove, zabrinjavajuće mutacije, kažu naučnici.

Ispitivanja na nekim uzorcima pokazuju mutaciju nazvanu E484K, koja je već viđena u varijantama Južne Afrike i Brazila i koja je izuzetno zabrinjavajuća.

Iako ova promjena može utjecati na učinkovitost vakcine, sadašnja koja se koriste i dalje bi "trebala raditi", poručuju stručnjaci.

Velika Britanija je već pojačala mjere za kontrolu širenja novih varijanti.

Hitno testiranje na južnoafrički soj virusa počeo je u dijelovima Engleske, a uvedena su i ograničenja putovanja kako bi se zaustavio veći broj slučajeva koji ulaze iz inozemstva.

Stručnjaci koji rade u Javnom zdravstvu engleske pronašli su već nekoliko slučajeva britanske verzije s mutacijom E484K, piše BBC

Koliko su nove varijante zabrinjavajuće?

Nije neočekivano da se novi sojevi pojavljuju i da će se i dalje mijenjati - svi virusi mutiraju dok stvaraju nove kopije sebe da bi se širili i napredovali.

Doktor Julian Tang, stručnjak za viruse s Univerziteta Leicester, rekao je da je važno da ljudi slijede naredbe i poštuju mjere kako bi spriječili mogućnosti da virus dalje mutira.

"Inače, ne samo da se virus može nastaviti širiti, već se može i razvijati."

Rekao je da ako se opustimo, možemo stvoriti savršeno okruženje za razvoj i stvaranje novih sojeva.

Naučnici su već provjeravali što bi ove nove mutacije mogle značiti za postojeća cjepiva protiv koronavirusa koja su dizajnirana oko ranijih verzija virusa.

Čini se da neka istraživanja pokazuju da E484K može pomoći virusu da izbjegne dijelove imunološkog sustava koji se nazivaju antitijela.

Ali, prvi podaci iz Moderne sugeriraju da je njeno cjepivo i dalje učinkovito protiv varijacija s ovom mutacijom - iako imunološki odgovor tijela možda nije tako jak ili dugotrajan. Čini se da i dva nova cjepiva protiv koronavirusa koja bi uskoro mogla biti odobrena - jedno od Novavaxa i drugo od Janssena - nude određenu zaštitu.

Čak i u najgorem slučaju, cjepiva se mogu redizajnirati i doraditi, poručuju stručnjaci.

Naučnici smatraju i da je optimistično to što sojevi mutiraju na sličan način: "To nam daje znak da koronavirus ima određene favorizirane rute - i možemo raditi na tome da ih blokiramo cjepivom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije