Naučnici provjeravaju izvještaje: Dva soja virusa gripe možda su izumrla?

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici provjeravaju izvještaje: Dva soja virusa gripe možda su izumrla?
Foto: Science Alert / Soj gripe H1N1

Tokom pandemije infekcije COVID-19 bilo je tako malo prijenosa gripe da su neke vrste virusa gripe možda izumrle.

Naime, tokom ove pandemije slučajevi gripe pali su na historijski najniže vrijednosti - fenomen koji stručnjaci pripisuju nošenju maski i drugim mjerama predostrožnosti u borbi protiv novog koronavirusa.

Zanimljivo je da se dvije vrste virusa gripe već godinu dana ne pojavljuju na ničijim radarima, što znači da nigdje u svijetu nije zabilježen nijedan slučaj ovih virusa, izvijestio je STAT.

Stručnjaci još ne znaju jesu li ove vrste izumrle, ali ako je tako, dužnosnici bi mogli lakše odabrati sojeve virusa gripe koji se uključuju u sezonsku vakcinu protiv gripe.

Influenza A i influenza B

Da bi se objasnilo koji su virusi gripe možda izumrli, prvo moramo shvatiti kako se klasificiraju virusi gripe. Dvije obitelji virusa gripe uzrokuju sezonsku gripu: influenza A i influenza B. Virusi influenze A podijeljeni su u "podtipove" na temelju dva proteina na njihovoj površini poznatih kao hemaglutinin (H) i neuraminidaza (N). Trenutno H1N1 i H3N2 cirkuliraju u ljudima, a svaki od tih podtipova dalje se raščlanjuje na "ogrtače". S druge strane, virusi influenze B nemaju podtipove ili obloge, već su podijeljeni u dvije loze poznate kao B/Yamagata i B/Victoria.

Jedna klasa H3N2, poznata kao 3c3.A, nije otkrivena od marta 2020. Isto vrijedi i za lozu B/Yamagata, navodi STAT.

"Mislim da ima pristojne šanse da su nestali. Ali, svijet je ipak veliko mjesto", rekao je Trevor Bedford, biolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattlu.

Florian Krammer, virolog na Medicinskom fakultetu Icahn Mount Sinai u New Yorku, podijelio je slična razmišljanja: "Samo zato što to nitko nije vidio ne znači da je potpuno nestalo, zar ne? Ali, moglo je i nestati."

Manja raznolikost virusa gripe bila bi dobra stvar.

Naučnici svake godine naprave vakcinu protiv gripe nekoliko mjeseci prije nego što sezona gripe zapravo počne, tako što vide koji sojevi cirkuliraju svijetom, a zatim predviđaju koji će sojevi gripe vjerojatno biti najčešći tokom nadolazeće sezone. Niža raznolikost virusa gripe znači manji izbor virusa u cirkulaciji i veću šansu da se sojevi u injekciji podudaraju s onima koji cirkuliraju.

"Ovo prije nismo vidjeli"

Virusi H3N2 posebno su raznolika grupa, a prije pandemije COVID-19 činilo se da su njihovi 'ogrtači' svake godine genetski raznolikiji.

"Dakle, pad raznolikosti za ovu podvrstu bila bi 'sjajna stvar'", rekao je Richard Webby, direktor Saradničkog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za studije o gripi kod životinja i ptica.

Webby smatra da ove vrste virusa još uvijek postoje, čak i ako nisu prijavljene u službenim bazama podataka. No, dramatičan pad slučajeva gripe ove godine vjerojatno će donijeti neke promjene.

"Bez sumnje, ovo će definitivno promijeniti nešto u pogledu raznolikosti virusa gripe", rekao je Webby za STAT. "U kojoj se mjeri mijenja i koliko dugo ostaje promijenjeno, veliki su upitnici. Ali ovo nikada prije nismo vidjeli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije