NATO šalje borbene avione i brodove na istok zbog tenzija u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
NATO šalje borbene avione i brodove na istok zbog tenzija u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

NATO je donio odluku da pošalje borbene avione i brodove u zemlje istočne Evrope, zbog tenzija oko Ukrajine.

Kako je saopćeno, borbeni avioni F-35 bit će raspoređeni u Bugarskoj, trupe će biti poslate u Rumuniju, a borbene avione šalju i u Litvaniju. Također, najavljeno je i slanje brodova u Crno more.

U saopćenju NATO-a se ističe da Danska šalje fregatu u Baltičko more i da će četiri F-16 biti poslato u Litvaniju.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Španija šalje brodove, a razmatraju i raspoređivanje borbenih aviona u Bugarskoj. Francuzi su izrazili spremnost da pošalju trupe u Rumuniju, dok će Holandija poslati dva borbena aviona u Bugarsku u aprilu, kako bi pružili podržali NATO aktivnosti u regionu.

Također, i SAD su navele da razmišljaju da povećaju vojno prisustvo na istoku.

"Pozdravljam saveznike koji šalju dodatne snage NATO-u. NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući i jačanje istočnog djela Alijanse. Uvijek ćemo reagovati na svako pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane", saopćio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Tenzije na najvišem nivou

Podsjetimo, tenzije između Ukrajine i Rusije su na najvišem nivou posljednjih godina, dok rusko gomilanje trupa u blizini granica dviju zemalja izaziva strah da bi Moskva mogla da pokrene invaziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije