NATO povukao potez zbog ruskih aviona: Pokreću F-35 lovce

2
Radiosarajevo.ba
NATO povukao potez zbog ruskih aviona: Pokreću F-35 lovce
Foto: Royal Air Force / dd

NATO je u četvrtak ubacio lovce F-35 da presreću ruske avione nakon što su norveške vazdušne snage identifikovale dva aviona koji lete u blizini finske granice.

Tenzije između Rusije i Nordijaca eskalirale su otkako su Finska i Švedska 18. maja predale zahtjeve za pridruživanje NATO-u, proširujući granicu između Rusije i vojnog saveza.

Norveška je identifikovala ruski avion kao jedan Mikoyan MiG-31 'Foxhound' i Sukhoi Su-24 'Fencer'.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Centar za kontrolu i izvještavanje Sørreisa, na sjeveru Norveške, izvijestio je o avionima, piše Daily Mail.

Švedska i Finska prisustvovat će samitu NATO-a u Madridu od 28. do 30. juna kako bi učvrstile svoju ponudu za pridruživanje vojnom savezu, prema najavi objavljenoj tokom godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Finska i Švedska su zajedno podnijele svoje prijave i rekle da ih je ruska invazija na Ukrajinu 24. februara potaknula na pridruživanje NATO-u, što je dovelo do najvećeg potresa u evropskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko decenija.

Vladimir Putin, ruski predsjednik je više puta ukazivao na postsovjetsko proširenje NATO-a prema ruskim granicama kao ključni pokretač njegovog rata u Ukrajini.

Finska premijerka Sanna Marin boravila je u posjeti Ukrajini u vrijeme ruske invazije, a fotografisana u gradovima Irpin i Buča gdje Ukrajina sumnja da su ruske trupe počinile zločine.

Ona je u četvrtak rekla da su ruske akcije u Ukrajini prekretnica za svijet i da se odnosi s Moskvom ne mogu vratiti na ono što su bili prije njene invazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije