NATO na Arktiku: Počinju najveće vojne vježbe u proteklih 30 godina

2
Radiosarajevo.ba
NATO na Arktiku: Počinju najveće vojne vježbe u proteklih 30 godina
Foto: Wikipedia / HMS Prince of Wales

Najnoviji britanski nosač aviona HMS Prince of Wales napustio je Portsmouth kako bi predvodio NATO-ovu radnu grupu na Arktik na najveće vježbe u Norveškoj u posljednjih 30 godina.

Nosač aviona HMS Prince of Wales raspoređuje se u ulozi komandnog broda NATO-a za Vježbu "Cold Response" (hladni odgovor, op.pr.), velike vježbe pod vodstvom Norveške u kojima će 35.000 vojnika iz 28 zemalja zajedno djelovati u najtežim uvjetima, piše Morski.hr.

Na nosaču je najviše pomorsko osoblje u britanskoj Kraljevskoj mornarici – komanda udarnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu s kontraadmiralom Mikeom Utleyjem, koji će predvoditi značajnu operativnu grupu kao "dio napora NATO-a za mir i stabilnost u Europi".

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

Danas posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu Srebrenica i antiustavni izborni zakon

"NATO je kamen temeljac obrane Ujedinjenog Kraljevstva i naša predanost savezu je apsolutna. Privilegija je biti zapovjednik pomorske komponente Ujedinjenog Kraljevstva dok sudjelujemo u ovoj vježbi pod vodstvom Norveške", kazao je kontraadmiral Mike Utley, komandant britanskih udarnih snaga.

Princ od Walesa bit će na čelu moćne pomorske operativne grupe koja će, uz zračne i kopnene snage – uključujući Royal Marines Commandos – pokazati kako bi ujedinjene multilateralne snage branile Norvešku i sjeverni bok Europe od modernog protivnika.

Oko nosača aviona bit će zaštitni čelični prsten, sastavljen od ratnih brodova, aviona, napadnih podmornica na nuklearni pogon i pomoćnog broda za popunu Kraljevske flote. Zajedno će braniti Princa od Walesa od prijetnji iznad, ispod i na valovima cijelo vrijeme tokom vježbi, na visokom sjeveru.

Bit će to prvi put da jedan od novih nosača Kraljevske mornarice klase Queen Elizabeth djeluje na Arktiku.

"Radujem se što ću raditi po ekstremno hladnom vremenu. Spremni smo kao tim za rad s različitim avionima u ovim teškim uslovima i veselimo se izazovima koje će to donijeti", kazao je vođa zračne eskadrile Josh Thomason.

Dok Princ od Walesa odlazi na svoju misiju, kapetan Steve Higham je rekao: "Izvor je ponosa za sve naše mornare što rade s NATO osobljem pod kontraadmiralom Utleyjem kao zapovjednim brodom NATO-a. Dok plovimo kako bismo se susreli s drugim NATO jedinicama koje sudjeluju u vježbi Cold Response u Norveškoj, osoblje nosača HMS Prince of Wales spremno je nastupiti kao komandni brod za NATO u najizazovnijim okruženjima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije