Nastavnici iz Rusije prijeti zatvor jer je pričala protiv rata. Cinkarili je učenici

1
Radiosarajevo.ba
Nastavnici iz Rusije prijeti zatvor jer je pričala protiv rata. Cinkarili je učenici
FOTO: Facebook / Otkaz je već dobila, a sada je očekuje i suđenje

Ruska nastavnica za Radio Slobodu rekla je da se našla pod kaznenom istragom od kraja marta nakon što su učenici tajno snimili njene antiratne komentare koje je izrekla u učionici. Irina Gen (45) bila je nastavnica engleskog jezika u elitnoj školi za mlade ruske sportiste, prenosi CNN.

U audio snimci objavljenoj na Telegramu 31. marta čuje se kako ju učenik pita zašto je Rusiji zabranjeno sudjelovanje na nadolazećem europskom prvenstvu u više sportova.

"Sve dok se Rusija ne bude ponašala civilizirano, ovo će se nastaviti zauvijek", odgovorila mu je, prenosi Guardian.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

"Počeli su bombardovati zapadnu Ukrajinu… Htjeli su doći do Kijeva, srušiti Zelenskog i vladu. To je, inače, suverena država. Tamo postoji suverena vlada", dodala je. "Pa, ne znamo sve pojedinosti", odgovorila joj je jedna učenica.

"Tačno! Vi ne znate ništa. Zapravo, ne znate baš ništa. Ovdje imamo totalitarni režim. Svaka vrsta disidentstva smatra se zločinom. Svi ćemo biti poslani na zatvor od 15 godina usprotivimo li se", odgovorila joj je profesorica Gen. Razgovor je snimljen 18. marta.

Vjeruje da su roditelji njezinih učenika nagovorili djecu da naprave snimku, koju su onda predali nadležnima.

Gen je rekla da je službenik Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije došao u školu 23. marta i rekao joj da je napravila "veliku pogrešku" govoreći učenicima o ruskim napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i bombaškim napadima na Mariupolj, što su ruske vlasti negirale.

"Nikad mi nije palo na pamet da bi neko mogao cinkariti svog učitelja ili bilo koga drugog", kazala je Gen, koja je 1. aprila dala otkaz.

"Nadam se novčanoj kazni, definitivno me čeka mučno suđenje"

Trenutno je pod istragom zbog kršenja novog zakona o cenzuri koji zabranjuje širenje takozvanih "lažnih informacija" koje diskreditiraju rusku vojsku. Predviđena je zatvorska kazna do 10 godina i novčana kazna do 60.000 dolara.

Gen je za Radio Slobodu rekla da se nada da će dobiti samo novčanu kaznu.

"Definitivno će me čekati mučno suđenje, a onda presuda koja će diktirati kako mogu iznova graditi svoj život", rekla je. Medijski projekt za ljudska prava OVD-info kaže da je Gen u kućnom pritvoru.

Inače, u Rusiji je zabranjeno reći kako je u Ukrajini u toku rat ili agresija, pa umjesto toga tamošnje vlasti te riječi mijenjaju terminom "specijalna vojna operacija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije