Stručnjak za sigurnosne politike Marinko Ogorec komentirao invaziju na Ukrajinu

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnosne politike Marinko Ogorec komentirao invaziju na Ukrajinu
Foto: Printscreen / Youtube Z1 televizija / Marinko Ogorec

Stručnjak za sigurnosne politike Marinko Ogorec gostovao je u specijalnoj emisiji 24sata.hr i komentirao rusku invaziju na Ukrajinu. 

Agresija na Ukrajinu traje već 45 dana i uprkos mirovnim pregovorima i naporima stranih diplomata, čini se da mir nije blizu. 

Britanski i austrijski kancelar stigli su u posjetu Kijevu, na upit novinarke kako to komentira, Ogorec smatra kako su to sve protokolarne posjete.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

"Smatram da su ovo sve protokolarne posjete da se izrazi podrška ukrajinskom predsjedniku za sve ovo što radi. Europska unija stoji čvrto na svom stanovištu da je Ukrajina žrtva i da se ona treba odbraniti", ističe Ogorec. 

Smatra kako ne znamo mnogo o borbenom stanju na terenu, ističe kako se informacije dobivaju kroz medije, a da nema konkretnih podataka o tome kakve su ruske snage. 

"Ne možemo govoriti o ruskoj snazi kao neupotrebljivoj, trebamo biti vrlo oprezni, možemo samo špekulirati, teško je dati precizne podatke. S druge strane isto ne možemo reći koliko je Ukrajina uspjela ili nije. Ono što možemo reći da Rusija nije prvobitno uspjela ostvariti svoje ciljeve, Ukrajina se dobro pokazala", ističe Ogorec za 24sata.hr. 

Stručnjak za sigurnosne politike spomenuo je i pretpostavku da je trenutno u toku pregrupiranje ruskih snaga, a nikako povlačenju. 

"Mi još ne znamo koji su konačni, glavni strateški ciljevi Rusije, šta ona namjerava i šta će ona tek da napravi", smatra Ogorec. 

Kada govorimo o pregovorima, ruska strana će tražiti svoje interese, ali i Ukrajina svoje, što će se pokazati na terenu, mišljenja je stručnjak Ogorec. 

"Nijedna strana nije ostvarila vojne ciljeve, pa nema napretka u pregovorima. Stanje je još uvijek takvo da ne može diktirati ozbiljne pregovore", smatra Ogorec. 

O tome kada će i da li će Putin i Zelenski sjesti da ragovaraju, Ogorec kaže: "Nisam siguran da će do toga ikada doći, a ako i dođe to će biti u završnici kada se već konkretno dogovori da dva predsjednika sjednu za sto i potpišu ugovore".

Ogorec smatra i da kraj rata nije blizu.

Šta je sve kazao stručnjak za sigurnosne politike poslušajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije