Nastavlja se istraga protiv Trumpa: Vrijedni dokumenti iz Bijele kuće u vili na Floridi

1
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se istraga protiv Trumpa: Vrijedni dokumenti iz Bijele kuće u vili na Floridi
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Nadzorni odbor Predstavničkog doma predvođen demokratama pojačao je u petak istragu o navodnom pogrešnom rukovanju vladinim dokumentima od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih bliskih saveznika.

Traže više informacija usred sve većeg broja izvještaja o lošem vođenju evidencije i podataka o uništavanju dokumenata od strane bivšeg predsjednika nakon što su gomila dosijea, neki povjerljivi - otkriveni u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago.

U pismu Nacionalnom arhivu, predsjednica odbora, predstavnica Carolyn Maloney (DN.Y.) zatražila je od Arhiva više informacija o sadržaju 15 kutija pronađenih u Trumpovom ljetovalištu na Floridi, uključujući detalje o povjerljivim dokumentima koje je organizacija otkrila.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Maloney je također zatražila zapise koje je bivši predsjednik "pocijepao, uništio" ili pokušao to učiniti i da li su radnici Bijele kuće pronašli toalete koji blokiraju papir, pozivajući se na izvještaje da je Trump redovno cijepao dopise i da su zaposlenici navodno pronašli komadiće papira ispuštene u toaletu.

Komitet je također zatražio od Arhiva da preda naloge na društvenim mrežama i poruke viših članova Trumpovog najužeg kruga kako bi procijenio tvrdnje da administracija nije adekvatno sačuvala ili uništila zapise društvenih medija.

Za nekoliko zahtjeva, komitet je tražio od arhiva da daju prioritet zapisima koji uključuju starije članove Trumpovog užeg kruga, uključujući Ivanku Trump, Rudy Giuliani, Mark Meadows, Reince Priebus, Kayleigh McEnany, Kellyanne Conway, Chad Gilmartin i Peter Navarro.

Predsjednički dokumenti su vlasništvo američke vlade, a ne predsjednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije