Nastavlja se horor u Iranu: Učenice ponovo otrovane misterioznim gasom

0
Anadolija
Nastavlja se horor u Iranu: Učenice ponovo otrovane misterioznim gasom
Foto: Sbs.com / Misteriozni gas truje djevojčice u Iranu

Stotine učenica otrovano je u internatu u gradu Orumiyehu u Iranu.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, mnoge učenice od njih 450, koliko ih boravi u domu, otrovane su gasom čiji sadržaj još nije utvrđen.

Ukupno 29 učenica je zadržano na liječenju u različitim bolnicama u gradu, dok su ostale na kućnom liječenju.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Slučajevi masovnog trovanja učenica u školama u Iranu od 30. novembra 2022. godine sve više privlače pažnju javnosti. Više od hiljadu učenica otrovano je u proteklih 100 dana u nekolikom iranskih provincija.

Otrovane učenice pokazuju simptome kao što su respiratorni distres, mučnina, glavobolja i utrnulost udova.

U momentima dok su Iranci u šoku i bijesu zbog trovanja učenica širom zemlje, vlasti su pokrenule sudske i ministarske istrage kako bi otkrili odgovorne. Teheranski javni tužilac Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odjela za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će se počinioci suočiti sa strogim kaznama.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je nekoliko škola u iranskoj prijestolnici Teheranu prijavilo slučajeve misteriozne bolesti zbog koje je posljednjih mjeseci nekoliko stotina učenica iz različitih gradova završilo u bolnicama.

Prvi slučajevi misteriozne bolesti prijavljeni su u novembru prošle godine, kada je najmanje 18 učenica prebačeno u bolnicu u centralnom iranskom gradu Qomu. Učenice su se žalile na različite simptome uključujući mučninu, glavobolju, probleme s disanjem, kašalj i bolove u tijelu. Uslijedili su slični slučajevi u drugim ženskim školama u gradu.

U jeku sve većeg broja trovanja, predsjednik Ebrahim Raisi u srijedu je naredio vremenski ograničenu istragu. Obraćajući se na sastanku kabineta u Teheranu, Raisi je naredio ministru unutrašnjih poslova Ahmadu Vahidiju da se što prije pronađe glavni uzrok misterioznog trovanja.

Također je pozvao Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo informisanja i druga relevantna odjeljenja da pomognu Ministarstvu unutrašnjih poslova u istrazi slučaja koji sada prerasta u ozbiljan problem javnog zdravlja.

Spekuliše se da se roditelji plaše slanja djece u škole u nekim gradovima jer broj slučajeva trovanja i dalje raste. Slučajevi trovanja uslijedili su nakon velikih protesta u zemlji, izazvanih smrću 22-godišnje Iranke dok je bila u policijskom pritvoru sredinom septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije