Stotine iranskih učenica u bolnicama: Broj slučajeva trovanja i dalje raste

0
AA
Stotine iranskih učenica u bolnicama: Broj slučajeva trovanja i dalje raste
Foto: EPA / Ilustracija

U momentima dok su Iranci u šoku i bijesu zbog trovanja učenica širom zemlje, vlasti su pokrenule sudske i ministarske istrage kako bi otkrili odgovorne.

Teheranski javni tužilac Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odjela za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će se počinioci suočiti sa strogim kaznama.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je nekoliko škola u iranskoj prijestolnici Teheranu prijavilo slučajeve misteriozne bolesti zbog koje je posljednjih mjeseci nekoliko stotina učenica iz različitih gradova završilo u bolnicama.

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

Bosanac tvrdi da je pretučen u italijanskom gradu: Nakon istrage policije prijavljeni i on i napadač

Kako javljaju lokalni mediji, otrovano je na desetine učenica u školi u Pardisu, predgrađu koje se nalazi 17 kilometara sjeveroistočno od Teherana. Slični izvještaji stigli su i iz Tehransara, koji se nalazi u zapadnom dijelu Teherana.

Salehi je istakao da su istrage u saradnji sa relevantnim institucijama pokrenute odmah nakon što su prijavljeni prvi slučajevi trovanja u Teheranu.

Stotine učenica hospitalizovane su u različitim gradovima širom zemlje od novembra prošle godine nakon misteriozne bolesti.

Iako je tačan broj učenika pogođenih trovanjem još nepoznat, zastupnik Shahriar Heidari u srijedu je kazao da na osnovu pouzdanog izvora može kazati da se radi o brojci od skoro 900 učenica u različitim gradovima.

Misteriozna bolest

Prvi slučajevi misteriozne bolesti prijavljeni su u novembru prošle godine, kada je najmanje 18 učenica prebačeno u bolnicu u centralnom iranskom gradu Qomu.

Učenice su se žalile na različite simptome uključujući mučninu, glavobolju, probleme s disanjem, kašalj i bolove u tijelu. Uslijedili su slični slučajevi u drugim ženskim školama u gradu.

Iranski ministar zdravlja Bahram Eynollahi posjetio je grad sredinom februara i tada kazao da su uzorci učenica primljenih u lokalnu bolnicu uzeti radi testiranja na Institutu Pasteur u Teheranu.

U posljednjem incidentu o kojem su lokalni mediji izvijestili prošle sedmice, najmanje 15 učenica primljeno je u bolnicu u Qomu nakon što su se žalile na respiratorne probleme.

Iz Qoma se talas postepeno proširio na druge iranske gradove. U srijedu su se pojavili izvještaji o trovanju učenica u 11 škola za žene u sjevernom gradu Ardabilu, "nakon što su osjetili miris plina ili nešto slično".

Mogućnost namjernog trovanja

U izvještaju državne novinske agencije navodi se da je najmanje 400 učenica sa simptomima trovanja primljeno u bolnice i medicinske centre u Ardabilu, a 302 su kasnije otpuštene.

Ali Mohammadian s Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Ardabil, rekao je za državni radio da je većina učenica u dobrom stanju, dok je najmanje 5 posto njih imalo teške simptome.

Bilo je sličnih izvještaja i iz drugih gradova, uključujući Kermanshah u zapadnom Iranu.

Iako je uzrok još uvijek obavijen velom misterije, zamjenik iranskog ministra zdravlja Younes Panahi nagovijestio je ranije ove sedmice da bi trovanje moglo biti namjerno, s ciljem spriječavanja djevojčica da idu u školu.

Lokalni mediji navode da je Panahi izjavio da je trovanje uzrokovano "hemikalijama" i da simptomi nisu zarazni, a isključuje bilo kakve vanjske uzroke.

"Nakon trovanja nekoliko učenica u Qomu, postalo je jasno da ljudi žele da se zatvore sve škole, posebno škole za žene", rekao je Panahi na konferenciji za novinare.

Njegove primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je iranski glavni tužilac Mohammad Jafar Montazeri naredio sudsku istragu o ovom slučaju nakon protesta roditelja u Qomu.

Istrage u toku

U jeku sve većeg broja trovanja, predsjednik Irana Ebrahim Raisi u srijedu je naredio vremenski ograničenu istragu.

Obraćajući se na sastanku kabineta u Teheranu, Raisi je naredio ministru unutrašnjih poslova Ahmadu Vahidiju da se što prije pronađe glavni uzrok misterioznog trovanja.

Vahidi je sazvao konferenciju za novinare i odbacio izvještaje lokalnih medija o nekim učenicama koje su zbog trovanja ostale paralizirane i dodao da do sada nije bilo hapšenja.

Novoimenovani šef policije u Teheranu Ahmedreza Radan također je potvrdio da još niko nije uhapšen, dodajući da su u toku napori da se istraži slučaj.

Šahistkinja iz Irana u egzilu: Igrala prestižne turnire, a sad ne može ući u državu

Šahistkinja iz Irana u egzilu: Igrala prestižne turnire, a sad ne može ući u državu

Špekuliše se da se roditelji plaše slanja djece u škole u nekim gradovima jer broj slučajeva trovanja i dalje raste.

U intervjuu lokalnoj novinskoj agenciji u četvrtak, zastupnik Homayoun Sameyehnajafabadi pozvao je roditelje da ne sprječavaju djecu da idu u školu, nazivajući trovanje učenica zavjerom za "stvaranje terora u društvu".

Slučaj trovanja uslijedio je nakon velikih protesta u zemlji, izazvanih smrću 22-godišnje Iranke dok je bila u policijskom pritvoru sredinom septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije