Nastavlja se haos u Bagdadu: Demonstranti zapalili i drugi ulaz američke ambasade

Anadolija
Nastavlja se haos u Bagdadu: Demonstranti zapalili i drugi ulaz američke ambasade

Irački demonstranti pristalice šiitske grupe Hashd al-Shabi polomili su i zapalili još jedna vrata zgrade američke ambasade tokom današnjih protesta u Bagdadu.

Demonstranti, koji su se danas ranije okupili ispred zgrade ambasade SAD-a u Bagdadu, nakon što su najprije zapalili vanjski dio zgrade ambasade, a potom upali u zgradu, zapalili su i druga vrata ulaza u zgradu.

Dok protesti oko zgrade američke ambasade još uvijek traju, iznad četvrti se mogu primijetiti avioni koji lete nisko. Specijalne iračke snage zauzele su pozicije oko zgrade ambasade.

Bagdad: Demonstranti upali u Ambasadu SAD-a

Nekoliko hiljada demonstranata se okupilo ispred Ambasade. Stotine njih je pokušalo ući u kompleks nakon američkih zračnih napada na baze proiranske milicije u Iraku. Ambasador i zaposlenici Ambasade su evakuirani. BREAKING: An armed Iraqi militia has stormed the U.S. embassy compound in Baghdad, after breaking down the embassy walls and starting fires around the compound.

Stotine demonstranata okupile su se danas u znak protesta zbog američkog napada izvedenog na Brigadu Hezbollaha pri šiitskoj grupi Hashd al-Shabi.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je ranije da su, u znak odmazde za napad na američke diplomate, izvedeni zračni napadi na ukupno pet vojnih baza Brigada Hezbollaha u Iraku i Siriji.

Iračko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadu na baze u Anbaru ubijeno 28, a ranjeno 48 osoba.

Američki državni sekretar Mike Pompeo obavio je danas razgovor s iračkim predsjednikom Berhemom Salehom i premijerom Adilom Abdulmehdijem, tokom kojeg je prenio odlučnost Sjedinjenih Država da zaštite američke državljane u Iraku od bilo kakvih iranskih prijetnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije