Narod protestvovao zbog nestašica hrane, političar uzeo pištolj i pucao na njih

Radiosarajevo.ba
Narod protestvovao zbog nestašica hrane, političar uzeo pištolj i pucao na njih
Foto: Twitter / Trenutak kada je Jean Marie Ralph Fethiere pucao na ljude

Zastupnik stranke koja vlada Haitijem u ponedjeljak je pucao na protestu, ranivši fotoreportera u vrijeme dok raste bijes građana zbog nestašica goriva i hrane u toj karipskoj državi, prenosi novinska agencija HINA.

Senator Jean Marie Ralph Fethiere izašao je iz automobila u blizini parlamenta u prijestolnici Port-au-Prince, nakon što je nekoliko demonstranata otvorilo vrata njegovog vozila, vičući na njega.

Fethiere je potom izvadio pištolj i ispalio nekoliko hitaca, pa se gomila oko vozila razbježala.

Zastupnik se vratio u automobil koji je odjurio. U pucnjavi je ranjen fotoreporter Associated Pressa Dieu-Nalio Chery.

Povrijeđena mu je čeljust iz koje će se morati vaditi ostatak metka, prenosi njegova novinska agencija, dodavši kako se očekuje njegov oporavak.

Međunarodni mediji pišu da je povrijeđen i zaštitar, ali nema detalja o njegovom stanju.

Fethiere je za radiostanicu Mega rekao da je djelovao u samoobrani. Spor između energetskih firmi Haitija i SAD-a uzrokovao je nestanke struje i nestašice goriva u toj državi od 11 miliona stanovnika, što je izazvalo bijes građana prema vladi Jovenela Moisea.

Ta najsiromašnija država zapadne hemisfere je dugo ovisila o gorivu iz obližnje Venezuele koja joj je jeftinije prodavala benzin, dizel i druge proizvode kroz program Petrocaribe.

Ali zbog ekonomskih problema u Venezueli taj je program zaustavljen prošle godine, zbog čega se Haiti morao vratiti na međunarodna tržišta nafte, što je podiglo cijene goriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije