Napušteni brodovi - nijemi svjedoci jedne od najstrašnijih katastrofa ikada

Anadolija
Napušteni brodovi - nijemi svjedoci jedne od najstrašnijih katastrofa ikada
Napušteni brod u mjestu Punge Blang Cut u Indoneziji već duže od 12 godina je nijemi svjedok jedne od najstrašnijih katastrofa koja se dogodila krajem 2004. godine kada je snažni zemljotres izazvao cunami u Indijskom okeanu.

Brod PLTD Apungm nekada plutajući generator električne energije, sada se nalazi u provinciji Ache na mjestu udaljenom više od pet kilometara od obale odakle ga je donio snažni cunami tog kobnog 26. decembra 2004. godine. Riječ je o 2.600 tona teškom plovilu koje i danas podsjeća na katastrofu u kojoj je život izgubilo najmanje 230.000 ljudi.

I ribarski čamac na krovu kuće u selu Lamulo, također, u provinciji Ache je još jedan od brojnih svjedoka i podsjećanja na katastrofu. Čamac se i dalje nalazi na kući udaljenoj nekoliko kilometara od vode.

Zemljotres jačine 9,1 stepeni po Richteru pogodio je krajem 2004. godine Indoneziju i izazvao velike valove cunamija koji su pogodili pojas od Sumatre do Somalije u Indijskom okeanu.

Treći najjači zemljotres registriran ikada trajao je skoro deset minuta, a više od 230.000 ljudi je poginulo u 14 susjednih zemalja.

Najteže pogođen region bio je Ache, indonežanska provincija na sjeveru otoka Sumatra, gdje je su valovi cinamija bili i do 30 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije