Samit / Europski lideri pregovarali cijelu noć: Postignut sporazum o migracijama

29. 06. 2018. u 08:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Nakon razgovora koji su trajali cijelu noć, europski lideri saopćili su da su došli do pomaka oko sporazuma o migracijama, piše ​Gardijan (The Guardian).

Migracije su bile glavna tema na samitu koji je počeo u četvrtak jer su europski lideri pokušavali da nađu odgovore na ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel (Angela Merkel) nazvala "vitalnim pitanjima", piše Slobodna Evropa

"Govoreći o završetku napetih razgovora na samitu malo prije zore, šef Europskog vjeća Donald Tusk rekao je da su lideri EU postigli sporazum, uključujući i onaj koji se odnosi na migracije," piše list.

"Nekoliko sati ranije taj ishod je bio pod sumnjom, kada je Italija zaprijetila da će staviti veto na čitav tekst, osim ukoliko druge države EU ne pomognu ljudima koji dolaze na talijanske obale. Za opoziciju iz Poljske, Mađarske i drugih centralnoevropskih država, bilo koji nagovještaj obavezne akcije značio je povlačenje iz razgovora tokom noći".

Samit Europske unije u Briselu koji završava u petak od presudnog je značaja za njemačku kancelarku, koja od svojih evropskih kolega očekuje rješavanje pitanja izbjeglica što bi joj pomoglo u stabilizaciji situacije u Njemačkoj, smatraju svjetski mediji koji se bave prognozama njene političke sudbine.

Može li Merkel preživjeti svoju najveću krizu?

Britanski Tajms (The Times) ocjenjuje da je duboko u sebi Merkelova svjesna da je igra gotova završena i to zbog njenog naslijeđa od 1.6 miliona tražilaca azila koje je pustila u Njemačku od početka 2014. godine.

"Kancelarka, veteranka kojoj su pripisivali zasluge za čuvanje eura i pozdravljali je kao kraljicu Europe, nikad nije bila bliže odlasku u historiju, a tu su je doveli konzervativni saveznici, partija bavarske Hrišćanske socijalne unije (CSU),“ piše Tajms i podsjeća da ta partija prijeti da će iskoristiti ovlaštenja ministarstva unutrašnjih poslova, na čelu sa njenim liderom Horstom Zehoferom (Horstom Seehoferom), kako bi na granici savezne pokrajine spriječili azilante da uđu u Njemačku.

Većina komentatora se slaže da ona neće imati nikakvu opciju osim da opozove Zehofera, što dovodi do izlaska njegove stranke iz vladine koalicije i gubitka većine.

"Merkel izgleda ima taj veliki politički dar za opstanak na vlasti. Uvijek je ranije prevazilazila prijetnje usmjerene ka njenoj poziciji i ne postoji način da će pobunjeničkim Bavarcima dati priliku da je uklone,“ dodaje se u tekstu.

Tajms prenosi da sa druge strane CSU insistira na tome da se ovo pitanje ne odnosi na smjenu 63-godišnje kancelarke, već na sprovođenje zakona na njemačkoj granici.

U tekstu se dodaje da smjena njemačkog kancelara nije jednostavna, odnosno da poslijeratni Ustav koji je napravljen da uspostavi stabilnost i izbjegne česte promjene u Vladi, predviđa da je izglasavanje nepovjerenja moguće samo ako se dogovori alternativni kandidat.

"U sadašnjem Bundestagu postoji malo izgleda da bi kandidat bilo koje stranke osvojio većinu, izuzev možda ako on ili ona dolazi iz CDU-a Angele Merkel."

Loša sedmica mogla bi postati još gora

Ne samo da je njemački tim u srijedu ispao sa Svjetskog prvenstva, nego se i Angela Merkel suočava sa presudnom sedmicom u svojoj političkoj karijeri, navodi CNN.

Do nedjelje, ona mora da pronađe rješenje o europskoj migraciji koje će staviti tačku na uzavrelu političku krizu koja prijeti njenoj koalicionoj vladi.

Šta se dešava?

Angeli Merkel je potreban način da ubrza repatrijaciju i deportaciju tražilaca azila, ali takođe da garantuje pravičan način distribucije i preseljenja prihvaćenih izbjeglica širom EU, a ne samo u zemlji u koju su prvobitno došli. I ona to treba učiniti do 1. jula, što je rok koji je sama sebi postavila.

Može li to učiniti?

Angela Merkel je možda jedini evropski lider koji može pružiti rješenje za problem migracije u Europi.

Međutim, malo je vjerovatno da će osigurati sporazum u cijeloj EU sa svih 28 država. Ipak, mogla bi obezbijediti dovoljno bilateralnih sporazuma sa ključnim državama kako bi se postigla stvarna politika migracije EU.

Spoljni faktori za smjenu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) može pomoći u smjeni kancelarke u svom susjedstvu, najdoslijednijeg europskog lidera u prošloj deceniji, piše Vošington pos(Washington Post).

"Ne radite ono što on radi ako ne želite da budete dio sukoba," rekao je Cengiz Gunai, zamjenik direktora Austrijskog instituta za međunarodne poslove. "Izgleda da se miješa u njemačku politiku."

WP navodi da su i Nijemci istog mišljenja.

"Čini se da postoji nova vrsta prekogranične koalicije između političara, ali i medija i pojedinaca, koji su odlučili da sklone kancelarku Merkel sa njenog položaja," rekao je anonimni visoki njemački zvaničnik. "Kancelar Kurc je jedna od najjačih snaga koja stoji iza ovog plana."

List dodaje i da se Kurcovi saveznici žestoko protive njegovim pokušajima da se umiješa u zemlju koja ima deset puta više stanovnika od Austrije ili da želi da Merkel ode.

"Ali, pitanje je da li on, u najmanju ruku, koristi ranjivost Merkel kako bi stekao prevlast u borbi za utjecaj na Europu."

"On je rock zvijezda nove desnice," rekao je Johanes Veter (Johannes Vetter), koji je prošle jeseni vodio kampanju socijaldemokrata protiv Kurca.

Kancelar, kaže Veter, ima samo jedno pitanje, migracije, i on to neumorno i oportunistički ponavlja. "On je kao američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) u tankom odjelu."

Ciprasov poticaj Merkelovoj uoči ključnog samita EU

Za razliku od austrijskog, grčki premijer Aleksis Cipras je spreman da se dogovori sa Merkel kako bi olakšali Njemačkoj da pošalje tražioce azila nazad drugim evropskim zemljama, čime ugroženoj kancelarki daje značajan podstrek pred ključni samit EU.

U intervjuu Fajnanšel Tajmsu (Financial Timesu), Cipras je rekao da je otvoren za poseban sporazum s Berlinom da ograniči "sekundarna kretanja" izbjeglica koji dolaze na južnu granicu EU, a potom putuju prema sjeveru u Njemačku.

"Nije nas briga oko činjenice da ćemo možda imati neke povratke iz Njemačke, ukoliko će to pomoći,“ rekao je grčki premijer.

Dok je glavni prioritet Berlina postizanje dogovora sa Italijom da vrati tražioce azila, sporazum sa Grčkom će biti podstrek za Merkel, koja je očajnički želi pokazati da pregovori s drugim vladama mogu polučiti rezultate, zaključuje londonski list, piše Slobodna Evropa


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA