Napravljena prva fotografija britanskog soja koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Napravljena prva fotografija britanskog soja koronavirusa
Foto: https:www.rospotrebnadzor.ru / Prva fotografija novog soja koronavirusa

Naučnici Rospotrebnadzora, ruske federalne agencije i nadzornog tijela u javnom zdravstvu, prvi su uspjeli snimiti mikroskopsku fotografiju britanske varijante koronavirusa.

"Rospotrebnadzorov državni istraživački centar Vector postao je prvi u svijetu koji je napravio fotografiju britanske varijante novog koronavirusa, koji je izoliran iz pacijenta u decembru 2020. godine. Fotografija virusa ispod mikroskopa napravljena je tokom studije te varijante novog koronavirusa koja je u toku, uključujući i njegove strukturalne karakteristike te njihove ekspresije u staničnim kulturama i eksperimentalnim modelima uz korištenje laboratorijskih životinja", stoji u priopćenju te federalne agencije.

U priopćenju piše da je Rospotrebnadzor razvio i PCR testove koji mogu otkriti tu novu varijantu novog koronavirusa u pacijentu te je raspoznati od nemutiranih verzija novog koronavirusa.

"Mutacije karakteristične za britanski koronavirus ne utječu na učinkovitost cjepiva EpiVacCorona, koje u sebi ima peptide antigena koji su među najkonzervativnijim dijelovima virusnog proteina i na koji promjene otkrivene u virusu nisu utjecale", navodi se u zaključku priopćenja.

Velika Britanija u decembru je obznanila da je u toj zemlji otkrivena nova varijanta virusa, koja može biti i do 70 posto zaraznija od drugih varijanti SARS-CoV-2. Nakon te vijesti mnoge su zemlje suspendirale putovanja prema Velikoj Britaniji i iz nje, no pravih dokaza da je nova varijanta više zarazna zapravo nema, piše zimo.dnevnik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije