Napokon razriješen misterij tajanstvene bolesti koja pogađa diplomate SAD

1
Radiosarajevo.ba
Napokon razriješen misterij tajanstvene bolesti koja pogađa diplomate SAD
Foto: AA / Bijela kuća

Elektromagnetski valovi možda su uzrok tajanstvenog "Havanskog sindroma" od kojeg su oboljeli američki diplomati i vojnici širom svijeta, saopštile su u srijedu američke obavještajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namjernim napadima.

Po ocjeni stručne skupine s kojom su se konzultirale obavještajne agencije, elektromagnetski i ultrazvučni valovi odaslani s kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih "anormalnih naučnih incidenata" (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Tehnologija koja je kadra prouzročiti simptome kakvi su primijećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje dio njihovog istraživanja koji je objavila američka obavještajna uprava, piše Jutarnji.

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

SAD će odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, Trumpovi republikanci prijete

Od stotina pregledanih, "dio IAS-a ne može se jednostavno protumačiti okolišnim ili medicinskim uvjetima i mogli bi se pripisati vanjskim podražajima", navodi se u dokumentu.

Po mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne valove mogu odašiljati prema nekoj osobi.

No nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

No njihovo se istraživanje kosi s nekim, nedavno objavljenim, zaključcima o nepostojanju dokaza o umiješanosti strane sile u tu tajanstvenu bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije