Napadnuta američka ambasada u Kabulu na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD

Radiosarajevo.ba
Napadnuta američka ambasada u Kabulu na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD
Foto: Screenshot / Svjedoci su izvijestili o dimu blizu ambasade SAD-a u Kabulu

Nešto poslije ponoći, tačno na godišnjicu napada na SAD, svjedoci su izvijestili o dimu blizu ambasade SAD-a u Kabulu.

Unutar ambasade čula se poruka preko zvučnika: „Eksplodirala je raketa.“

Radi se o prvom velikom napadu na afganistansku prijestolnicu otkako je američki predsjednik Donald Trump odustao od razgovora s talibanima kako bi oklončao rat.

Dužnosnici su sat vremena nakon napada saopćili kako u napadu nije bilo povrijeđenih. Nakon eksplozije čula se sirena, javlja Daily Mail.

I NATO je saopćio kako u napadu nije bilo povrijeđenih. Dvije talibanske automobilske bombe eksplodirale su prošle sedmice te usmrtile nekoliko civila i dvije članice NATO misije.

Trump je u ponedjeljak potvrdio da su pregovori s čelnicima afganistanskih talibana prekinuti te da još i dalje razmatra povlačenje američkih snaga iz Afganistana.

„Što se mene tiče, pregovori su mrtvi“, rekao je Trump novinarima.

Podsjećamo, na današnji dan 2001. godine pripadnici Al-Qaide oteli su četiri američka aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD-u.

Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku. Treći zrakoplov udario je u Pentagon u blizini Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Poginulo je 2983 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije