Napadnut diplomatski kompleks SAD-a u Iraku: Iranski saveznik poziva na istragu

0
Radiosarajevo.ba
Napadnut diplomatski kompleks SAD-a u Iraku: Iranski saveznik poziva na istragu
Foto: EPA - EFE / Ambasada SAD u Iraku

Diplomatski objekat Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu napadnut je kasno u utorak, ali za sada nema izvještaja o povrijeđenima i procjena štete je u toku, saoćio je u srijedu portparol američke ambasade.

Izvori iz sigurnosti rekli su Reutersu da su oko 23:00 sata u utorak pale dvije rakete u blizini američkih snaga stacioniranih u blizini aerodroma u Bagdadu na bazi Camp Victory.

"Otprilike u 23:00 sata u utorak, 10. septembra, došlo je do napada na Bagdadski diplomatski kompleks, diplomatski objekat Sjedinjenih Američkih Država," navodi se u saopštenju američke ambasade.

Pregledane snimke od dana kada je Danka nestala: "Vidi se gdje su bili osumnjičeni"

Pregledane snimke od dana kada je Danka nestala: "Vidi se gdje su bili osumnjičeni"

"Srećom, nije prijavljeno povrijeđenih i trenutno procjenjujemo štetu i njen uzrok. Naša procjena je u toku," stoji u saopštenju.

Kataib Hezbollah, jedna od iračkih oružanih frakcija koje podržava Iran, navela je da je trenutak napada očigledno bio namijenjen da omete posjetu Iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana Iraku, koja je počela u srijedu.

Grupa je pozvala iračke sigurnosne snage, u saopćenju koje je objavljeno rano u srijedu, da istraže napad i utvrde ko je odgovoran.

Pezeshkian, na svom prvom stranom putovanju od izbora u julu, očekuje se da će potpisati niz bilateralnih sporazuma s Bagdadom i raspraviti rat u Gazi te širu situaciju na Bliskom Istoku s iračkim liderima.

Irak, rijedak regionalni partner i Sjedinjenih Američkih Država i Irana, domaćin je 2.500 američkih vojnika i također ima oružane frakcije podržane od Irana koje su povezane s njegovim sigurnosnim snagama.

Grupacije oružane snage povezane s Iranom u Iraku ponovljeno su napadale američke trupe na Bliskom Istoku od početka rata u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije