Napad u Berlinu: Bačena dva molotovljeva koktela na sinagogu, građani u panici

1
Radiosarajevo.ba
Napad u Berlinu: Bačena dva molotovljeva koktela na sinagogu, građani u panici
Foto: X.com / Bacena dva molotovljeva koktela na sinagogu

Na zgradu židovske zajednice u centru Berlina, u kojoj se nalazi i sinagoga i vrtić, u noći s utorka na srijedu izvršen je napad molotovljevim koktelom, nakon čega je njemački kancelar Olaf Scholz najavio pojačanje sigurnosnih mjera oko objekata židovske zajednice u Njemačkoj.

"Jasno je svima da ne prihvaćamo i da nikad nećemo prihvatiti napade na židovske institucije u Njemačkoj", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz komentirajući tokom posjete Egiptu sinoćnji napad u Berlinu.

On je najavio i konzekventan odnos prema protestima antisemitskog karaktera.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Kako je objavila policija, dvojica nepoznatih napadača bacila su u srijedu rano ujutro, 18. oktobra, na zgradu židovske zajednice u središnjoj berlinskom kvartu Mitte, dva molotovljeva koktela koja su se razbila na pločniku ispred zgrade, a vatru koja je izbila je ugasio policajac koji je bio zadužen za čuvanje objekta. U zgradi se nalazi nekoliko ustanova, između ostalog škola, vrtić i sinagoga.

Kako je policija saopćila , tokom uviđaja na mjestu događaja došlo je do još jednog incidenta kada se jedna osoba približila velikom brzinom na skuteru te se uputila prema zgradi zajednice uzvikujući antisemitske i antiizraelske parole. Muškarac je nakon toga priveden te potom pušten na slobodu.

Kamioni sa pomoći za Gazu i dalje stoje na granici, Egipat tvrdi: 'Izrael je kriv za to'

Kamioni sa pomoći za Gazu i dalje stoje na granici, Egipat tvrdi: 'Izrael je kriv za to'

Srednje vijeće Židova u Njemačkoj govori o terorističkom napadu.

"Uništavajuća ideologija Hamasa protiv svega što je židovsko djeluje i u Njemačkoj", stoji u saopštenju srednjeg vijeća. Istodobno se navodi da su židovske porodice u Berlinu "krajnje uznemirene" najnovijim događajima. "Od riječi se prelazi na djela", stoji u saopćenju.

Od napada Hamasa na Izrael, koji je u kvartovima s pretežno arapskim stanovništvom proslavljen otvoreno na ulicama, u Berlinu su se zaredali napadi na židovske objekte, a na zgradama u kojima žive porodice židovskog porijekla su se počeli pojavljivati i grafiti s Davidovom zvijezdom.

Policija u Berlinu je zabranila sve proteste za Palestinu zbog straha po javni red i mir.

U sjevernom dijelu berlinskog kvarta Mitte, koji se nekad nalazio u sklopu Istočnog Berlina, posljednjih se godina stvorila židovska zajednica. Taj dio kvarta Mitte graniči s kvartom Wedding, koji je pripadao Zapadnom Berlinu i u kojem pretežno žive pripadnici turske i arapske zajednice.

Svi važniji objekti židovske zajednice u Njemačkoj već se godinama nalaze pod danonoćnom zaštitom policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije