Naoružani demonstranti prijetili zastupnicima tokom rasprave o koroni

Radiosarajevo.ba
Naoružani demonstranti prijetili zastupnicima tokom rasprave o koroni
Print Screen / Michigan

Stotine demonstranata, neki od njih i naoružanih, okupilo se u četvrtak u glavnom gradu Michigana dok su državni zastupnici raspravljali o zahtjevu guvernera da proširi svoje hitne ovlasti u borbi protiv koronavirusa.

Sudeći po snimkama koje su objavili lokalni mediji, masa demonstranata pokušala je ući na sprat zgrade, a zadržala ih je policija.

„Pustite nas, pustite nas", skandirali su demonstranti, dok su stajali rame uz rame jedan uz drugog.

Neki od njih su nosili maske za lice, piše The Guardian. Neki su uzvikivali antivladine parole, uključujući poređenje državnog guvernera Gretchen Whitmera s Hitlerom.

Bilo je i parola „Tirani dobijaju konopac“. Jedan zastupnik objavio je fotografiju muškaraca s puškama kako stoje u holu i viču na predstavnike parlamenta.

"Neki od mojih kolega, koji imaju neprobojne prsluke, nose ih", napisala je državna senatorka Dayna Polehanki na Twitteru.

Policija je dopustila demonstranata da mirno uđu u zgradu oko 13 sati.

Sporo otvaranje državne ekonomije poprimilo je političke prizvuke, budući da su republikanski političari i pojedinci povezani s Trumpovim ponovnim izborom promovirali takve proteste u izbornim državama kao što je Michigan.

Na kraju, zakonodavstvo pod vodstvom republikanaca odbilo je proširiti državnu deklaraciju o vanrednim situacijama za koronavirus i osporilo je Whitmerov autoritet i postupke.

Gradonačelnik ih je, nezadovoljan, optužio da „stavljaju glavu u pijesak i dovode u opasnost više života“. Tokom protesta policija je uhapsila samo jednu osobu, 35-godišnjeg muškarca, i to zbog napada na drugog demonstranta.

Šef policije je kazao da su se demonstranti „malo gurali“ unutar zgrade, te da su se stvari smirile nakon sat vremena. Vođa manjina u državnom senatu države Michigan, demokrata, rekao je da su demonstranti prijetili policiji, novinarima i zastupnicima.

Neki govornici su doveli u pitanje smrtonosnost od COVID-19, te kazali da Whitmerov nalog da se ostane u kući krši ustavna prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije