Nakon sukoba: Turska optužila Izrael za vršenje terora nad Palestincima

1
Fena
Nakon sukoba: Turska optužila Izrael za vršenje terora nad Palestincima
Foto: EPA / Turska kritikovala Izrael

Turska je kritikovala Izrael i optužila ga za vršenje terora nad Palestincima nakon što je izraelska policija ispaljivala gumene metke i omamljujuće granate prema palestinskoj omladini koja je bacala kamenje u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa.

Sukobi na trećem najsvetijem mjestu islama i oko istočnog Jeruzalema, u kojima je povrijeđeno 205 Palestinaca i 17 policajaca, nastali su usred sve veće ljutnje zbog potencijalne deložacije Palestinaca iz domova na zemljište koje su polagali židovski naseljenici.

Kako su se sukobi rasplamsavali, nekoliko turskih zvaničnika kritikovalo je Izrael i pozvalo druge zemlje da izraze osudu, dok je izjava ministarstva vanjskih poslova pozvala Izrael da odmah prekine svoj provokativni i neprijateljski stav i ponaša se s razlogom, piše Fena.

“Izrael treba da se srami, kao i oni koji šute pred sramotnim napadima. Pozivamo sve da ustanu protiv politike okupacije i agresije ove države apartheida”, napisao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru.

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je državnoj televiziji Izrael da krši ljudska prava i da će platiti cijenu, dok su opozicione stranke odjekivale u osudi vlade u rijetkim znacima jedinstva.

Bivši saveznici Turska i Izrael imali su zategnute tenzije posljednjih godina uprkos jakim komercijalnim odnosima, protjerujući ambasadore 2018. godine.
Ankara je u više navrata osudila izraelsku okupaciju Zapadne obale i tretman Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije