Nakon izraelskih napada: Hiljade Palestinaca klanjalo sabah namaz u haremu Al-Akse

1
AA
Nakon izraelskih napada: Hiljade Palestinaca klanjalo sabah namaz u haremu Al-Akse
EPA / Al-Aksa

Hiljade Palestinaca, nakon izraelskog napada u petak uvečer, ušli su u kompleks džamije Al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) na sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak uvečer u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu porastao je na 205.

Izraelske snage su šok bombama i suzavcem izvele napade na različitim lokacijama u Istočnom Al-Qudsu, nedugo nakon iftara (obrok nakon posta tokom mjeseca ramazana).

Hiljade Palestinaca su u ranim jutarnjim satima došli pred vrata Hutta i Esbat (Lavova vrata) na sjevernom zidu Al-Akse i uzvikivali tekbire.

Neki Palestinci zabilježili su trenutak ulaska u harem džamije Al-Aksa.

Nakon napada izraelske policije na Palestince jučer uvečer, ulazi u Al-Aksu su bili zatvoreni, ali su otvoreni u jutarnjim satima.

Izraelska policija pokušala je sinoć rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Vjernici su u džamiji bili na teravih-namazu, zajedničkoj noćnoj molitvi tokom mjeseca ramazana.

Za muslimane, Al-Aksa predstavlja treće najvažnije sveto mjesto, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije