Nakon strašne nesreće: U Genovi proglašeno vanredno stanje i dvodnevna žalost

Radiosarajevo.ba
Nakon strašne nesreće: U Genovi proglašeno vanredno stanje i dvodnevna žalost

Nakon strahovite nesreće u Genovi u kojoj je stradalo 39 ljudi prilikom pada mosta, italijanski premijer Giuseppe Conte proglasio je vanredno stanje u provinciji Ligurija. 

Među žrtvama je i troje djece uzrasta osam, 12 i 13 godina.

Vanredno stanje će trajati 12 mjeseci, a spasioci u međuvremenu nastavljaju da pretražuju pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima.

Od stradalih 39, identifikovano je 37 osoba. Proglašena je i dvodnevna žalost, dok traju pripreme za sahranu preminulih.

Istovremeno, Conte je saopštio da je vlada izdvojila pet miliona eura iz Fonda za vanredne situacije kako bi se sanirale posljedice katastrofe, za koju mnogi krive privatnu firmu koja je bila angažovana da održava most.

"Ovo je strašna tragedija koja ne bi smjela da se desi u modernom društvu. Vlada će učiniti sve da se ovako nešto više nikada ne dogodi", rekao je Conte.

Vlada je najavila da će raskinuti ugovor sa privatnom kompanijom Autostrade per l'Italia, koja je napravila most i bila zadužena za njegovo održavanje.

Iz kompanije su poručili da su specijalnom opremom kontrolisali stanje konstrukcije svaka tri meseca, i da nisu primećena nikakva oštećenja.


Na snimku objavljenom na internetu vidi se kako je jedna od stubova koji je držao most pada tokom nevremena.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obećao je građanima da će odgovorni za nesreću biti privedeni pravdi.

"Prešao sam taj most stotinama puta. Sada, kao italijanski državljanin, učiniću sve da dođem do imena onih koji su odgovorni, jer je neprihvatljivo da neko u Italiji strada na ovaj način," kazao je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije