Nakon skandaloznih zabava u kabinetu Johnsona, oglasio se i šef konzervativaca

0
Radiosarajevo.ba
Nakon skandaloznih zabava u kabinetu Johnsona, oglasio se i šef konzervativaca
Foto: EPA-EFE / Boris Johnson

"Britanski premijer Boris Johnson mora da se pozabavi ponašanjem pojedinih članova svog kabineta zbog okupljanja i opijanja članova vlade u njegovoj rezidenciji tokom karantina uvedenog zbog širenja korona virusa", poručio je predsednik britanskih konzervativaca Oliver Dowden.

U vrijeme kada su stroga pravila zabranjivala skoro sva javna okupljanja u Velikoj Britaniji Johnson je u maju 2020. godine organizovao prvo okupljanje u bašti svoje rezidencije kada je pozvao članove svoje vlade da dođu i da ponesu svoje alkoholno piće, zbog čega se nedavno javno izvinio, prenosi Routers.

U javnosti vlada većinski stav da britanska vlada nije poštovala pravila koja je sama uvela tokom pandemije, a u toku je interna istraga povodom navedenog nedozvoljenog okupljanja, ali i još dva odvojena slična skupa organizovana uoči sahrane princa Filipa, kada je kraljica Elizabeta II bila u dubokoj žalosti.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

"Moramo da saznamo činjenice i onda bi premijer trebalo da efikasno reaguje i da se pozabavi kulturom koja vlada", izjavio je danas Dowden, piše Daily Mail.

Zbog ovog skandala pojavili su se glasni pozivi Johnsonu da podnese ostavku, čak i iz njegove stranke, a najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da konzervativci daleko zaostaju za opozicionom Laburističkom strankom.

Podsjetimo,  Boris Johnson je priznao da je bio na zabavi u Downing Streetu kada su društvena okupljanja ograničena na minimum i rekao da razumije nastali bijes. "Razumijem bijes koji osjećaju prema meni zbog vlade koju vodim pošto misle da u samom Downing Streetu pravila ne poštuju oni koji ih donose", rekao je posramljeni Johnson parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije