Nakon rizične 24-satne operacije: Ljekari uspješno razdvojili sijamske blizance

Anadolija
Nakon rizične 24-satne operacije: Ljekari uspješno razdvojili sijamske blizance
Tim od 20 ljekara u bolnici u Bronxu, New York, operacijom su uspješno razdvojili sijamske 13-mjesečne blizance Aniasa i Jadona McDonalda koji su po rođenju bili spojeni glavama.

Riječ je o najrjeđem slučaju sijamskih blizanaca koji se javlja jednom među 2,5 miliona slučajeva rođenja djece.

Prema ljekarskim statistikama, 40 posto blizanaca spojenih glavama po rođenju je mrtvo dok oni koji prežive, ne žive duže od 24 sata. 

Roditelji 13-mjesečnih blizanaca Nicole i Christian McDonald koji imaju i trgodišnjeg sina Aza, napustili su poslove u Illinoisu te se preselili u prigradsko naselje Braidwood kako bi se pripremili za rizičnu operaciju. 

Nakon operacije koja je trajala 24 sata, dječaci su smješteni na odjel intenzivne njege. 

Glavni ljekar Sanjay Gupta istakao je kako je riječ o veoma rizičnoj operaciji te podsjetio kako, u slučaju kada su bebe spojene glavama, ukoliko se ne razdvoje do svoje druge godine, 80 procenata njih ne preživi.

Dječaci su, kako je rekao, za sada dobro. Njihova sposobnost govora neće biti oštećena, s obzirom na to da je operacija izvršena na zadnjem dijelu mozga, ali postoji šansa da će se otežano kretati. 

Ljekarski tim u narednih šest do sedam mjeseci pratit će zdravstveno stanje dječaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije