Nakon popuštanja mjera: U Brazilu 42.000 novih slučajeva u 24 sata

Radiosarajevo.ba
Nakon popuštanja mjera: U Brazilu 42.000 novih slučajeva u 24 sata
Foto: EPA-EFE / Brazil

Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu ponovo raste nakon postupnog ukidanja epidemioloških mjera u pojedinim državama koje stručnjaci ocjenjuju preuranjenim. 

U srijedu je ta zemlja s 212 miliona stanovnika zabilježila drugi najveći broj slučajeva zaraze u protekla 24 sata, 42.725 novooboljelih, a od početka pandemije zaraženih je ukupno 1.188.631. 

Brazil je nakon Sjedinjenih Američkih Država druga zemlja svijeta po broju zaraženih i po broju umrlih, s 1.185 umrlih u srijedu i s 53.830 umrlih od izbijanja epidemije. 

"Brazilska krivulja je i dalje u snažnom porastu", ocijenio je Domingos Alves, čelnik Zdravstvenog istraživačkog laboratorija (LIS) pri Univerzitetu u Sao Paulu. 

Dvije najteže stradale države, Sao Paulo i Rio de Janeiro  navode u najnovijem izvještaju da su u protekla 24 sata od COVID-a 19 umrle 284, odnosno 142 osobe. Sao Paulo je u utorak zabilježio dnevni rekord umrlih - 434. 

Činilo se da su krajem prošle sedmice krivulje dosegnule plato u te dvije države gdje su lokalne vlasti početkom juna počele polako popuštati epidemiološke mjere. 

Prije toga, dva mjeseca su radile samo apoteke i trgovine hranom, ali nije bilo mjera koje bi prisiljavale stanovnike da ostanu kod kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije