Nakon nereda u SAD-u rasisti planiraju nove demonstracije

Anadolija
Nakon nereda u SAD-u rasisti planiraju nove demonstracije
Nakon nereda u saveznoj američkoj državi Virginiji u kojima je stradala jedna, a povrijeđen veliki broj ljudi, rasisti planiraju nove demonstracije.

Na internet stranici neonacista na kojoj se potiče na okupljanje u Virginiji napisano je kako će uskoro doći do novih dešavanja.

"Nastavit ćemo bez prekida. U cijeloj zemlji", napisano je na stranici.

Druga grupa je od vlasti Virginije tražila da 16. septembra budu organizirane demonstracije u blizini kipa generala vojske Konfederacije Roberta Edwarda Leeja.

Vođa bijelih nacionalista Matthew Heimbach je poručio kako će biti aktivni kao nikada do sad.

Bijeli nacionalisti organizirali su tokom vikenda u Virginiji proteste protiv planiranog uklanjanja kipa generala Konfederacije Roberta E. Leeja, gubitničke strane u Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865. godine. U gradu Charlottesvillu održani su i paralelni protesti antirasista, a došlo je i do nereda kada su se demonstranti međusobno sukobili.

Američka policija identificirala je 20-godišnjeg Jamesa Alexa Fieldsa Juniora kao napadača koji je automobilom uletio u masu demonstranata u Virginiji i usmrtio jednu ženu, a povrijedio više osoba. U Virginiji proglašeno vanredno stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije