Nakon masovnih vježbi: Rusija se povlači s ukrajinskih granica

0
Radiosarajevo.ba
Nakon masovnih vježbi: Rusija se povlači s ukrajinskih granica
Printscreen / Sukobi Moskve i Ukrajine

Rusija je naredila svojim trupama da se povuku s granice s Ukrajinom nakon masovnog nakupljanja vojske koje je iz zapadne Evrope podiglo uzbunu prema Washingtonu.

Moskva je u četvrtak rekla da bi se snage trebale početi vraćati u svoje stalne baze, što ukazuje na potencijalni kraj sukoba koji je izazvao strahove od svježeg vojnog sukoba, prenosi Reuters.

Povlačenje je uslijedilo nakon masovnih vježbi izvedenih na tom području u četvrtak.

Nakon nadzora nad vježbama, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u izjavi za koju vjeruje da su ciljevi provjere iznenađenja u potpunosti postignuti, dodajući da su trupe iz ruskih južnih i zapadnih zapovjedništva pokazale sposobnost da osiguraju pouzdanu odbranu zemlje .

Rekao je da bi se trupe trebale vratiti u svoje baze do 1. maja, ali rekao je da bi nešto oružja i oklopnih vozila trebalo ostaviti u zapadnoj Rusiji za još jednu vojnu vježbu kasnije ove godine.

Očiglednu deeskalaciju ipak je pozdravio ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, koji je na Twitteru rekao da taj potez smanjuje napetost.

"Ukrajina je uvijek na oprezu, ali pozdravlja sve korake za smanjenje vojnog prisustva," dodao je, istovremeno zahvalivši međunarodnim partnerima svoje zemlje na podršci.

Rusija zadržava stalni kontingent snaga duž svoje 1200 kilometara duge kopnene granice s Ukrajinom, ali je proteklih sedmica masirala desetine hiljada vojnika, konvoja tenkova, artiljerije i drugih jedinica.

Zapadni zvaničnici i stručnjaci ostali su u pokušaju da dešifriraju šta je Moskva planirala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije