Nakon dvije decenije: Da li je riješen slučaj ubistva 11-godišnjeg Nicky Verstappena

J. M.
Nakon dvije decenije: Da li je riješen slučaj ubistva 11-godišnjeg Nicky Verstappena
Printscreen / Osumnjičeni Jos Brech i nastradali dječak Nicky Verstappen
Holandija je na tragu rješenja jednog od najmonstruoznijih zločina u historiji države.

Policija je došla vrlo blizu otkrivanju ubice 11-godišnjeg Nicky Verstappena koji je nastradao prije dvije decenije, prenosi NOS.

Da bi identificirali ubicu, proučavali su oko 14.000 uzoraka DNK u najvećoj istrazi u historiji Holandije. 

Nicky Verstappen, 11-godišnji dječak, nestao je u noći s 9. na 10. august 1998. Bio je u šatoru sa svojim vršnjacima u izviđačkom kampu u blizini Maastrichta. Narednog jutra njegovo beživotno tijelo otkriveno je oko kilometer od kampa.

Na dječijem tijelu nije bilo tragova udaraca i otisaka prstiju. Verstappen je ležao na zemlji bez odjeće, iz čega je policija zaključila da je prije smrti seksualno zlostavljan.

Iako holandska policija nikad nije prestala tražiti ubicu, slučaj je pokrenut s mrtve tačke tek prije pet godina otkrivanjem novih tehnologija za proučavanje DNK-a. Ispitano je 14 hiljada DNK uzoraka muškaraca starosti između 18 i 75 godina. 

Osumnjičeni Jos Brech i nastradali dječak Nicky Verstappen - undefined

Osumnjičeni Jos Brech i nastradali dječak Nicky Verstappen

Najzad, prije nekoliko dana policija je objavila ime osumnjičenog: To je danas 55-godišnji Jos Brech koji je u vrijeme ubistva živio u u Simpelveldu, nedaleko od mjesta gdje je pronađeno tijelo dječaka. Tragovi DNK-a ubijenog dječaka pronađeni su u njegovoj kući, ali...

Ne zna se gdje je Brech! Niko nije čuo za njega od 19. februara, a nestanak je prijavljen u aprilu. Ono što se zna je da je Brech život proveo u šumi, daleko od ljudi. Izuzetno je vješt u bushcraftu, preživljavanju u prirodi.

Nema automobila i mobilnog telefona niti profila na društvenim medijima. Navodno je u februaru poručio da ide francuski Vogez, na turu bushcrafta. Za Josom Brechom izdat je europski nalog za hapšenje.

Osumnjičeni Jos Brech u bushcraft turi - undefined

Osumnjičeni Jos Brech u bushcraft turi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije