Novi potez najvećeg proizvođača dronova iznenadio: Da li je Kina i dalje neutralna?

0
Radiosarajevo.ba
Novi potez najvećeg proizvođača dronova iznenadio: Da li je Kina i dalje neutralna?
Foto: DJI / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Najveći svjetski proizvođač komercijalnih dronova DJI obustavio je sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini.

Od početka rata, Ukrajina je pozvala kompaniju da preduzme korake kako bi zaustavila upotrebu svojih dronova od strane Rusije.

Kineska firma je saopćila da ta odluka nije izjava o bilo kojoj zemlji i da njeni dronovi nisu za vojnu upotrebu.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Ali Taras Troiak, predsjednik ukrajinske federacije vlasnika bespilotnih letjelica, rekao je za BBC da sumnja da će to zaustaviti rusku vojsku da koristi dronove DJI.

Rekao je da bi zalihe dronova u prodavnicama mogle ponestati za nekoliko mjeseci, ali bi, po njegovom mišljenju, lako mogle biti prokrijumčarene u Rusiju iz Kine.

Troiak je rekao da razumije da DJI želi da izgleda neutralno u sukobu, ali smatra da bi trebalo smanjiti opskrbu Rusiji, a ne Ukrajini.

"Zato što štitimo našu državu. I koristimo sve vrste civilnih automobila, civilnih mobilnih telefona i civilnih dronova. Dakle, to nije zato što želimo da koristimo dronove u vojnoj upotrebi, nego zapravo, nemamo druge izbore", naveo je Troiak.

DJI je za BBC rekao da je vojna upotreba ove opreme protivna njihovim principima.

Obustava rada najvećeg svjetskog proizvođača komercijalnih dronova neobična je za veliku kinesku kompaniju.

Kina je nastojala da ostane neutralna po pitanju sukoba, pozivajući na mirno rješenje

"DJI interno procjenjuje zahtjeve usklađenosti u različitim jurisdikcijama. Do tekuće revizije, DJI će privremeno obustaviti sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini", navodi se u saopštenju.

U martu je potpredsjednik ukrajinske vlade, Mihail Fedorov, tvitovao DJI-ju i rekao: "Blokirajte svoje proizvode koji pomažu Rusiji da ubije Ukrajince."

U otvorenom pismu priloženom uz tvit navodi se da Rusija koristi DJI bespilotne letjelice za pomoć u gađanju projektila, a kompanija je odgovorila da naglašava da su njeni proizvodi samo za civilnu upotrebu.

Rečeno je da će Ukrajina, ako to zatraži, uključiti geofencing - sistem koji ograničava gdje dronovi mogu raditi, kako bi se spriječilo da bilo koji DJI dron - bilo ruski ili ukrajinski - radi u zemlji.

Ali, upozoravaju da sistem nije "bez grešaka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije