Nakon napada u Barceloni: Policija traga za Moussom Oukabirom

Radiosarajevo.ba
Nakon napada u Barceloni: Policija traga za Moussom Oukabirom
EPA / Policija/Ilustracija
Policija i dalje traga za mladićem za kojeg se vjeruje da je izveo teroristički napad u Barceloni u kojem je poginulo 13, a povrijeđeno više od 100 osoba.

Osamnaestogodišnji Moussa Oukabir je najvjerovatnije ukrao dokumente svog starijeg brata Drissa kako bi iznajmio bijeli Renaultov kombi kojim je potom uletio među pješake na popularnoj ulici La Rumbla.

instagram_moussa_oukbir1.jpg - undefined

Moussa Oukabir 

Tinejdžer je špansko-morokanskog porijekla, a već je prije na društvenim mrežama pisao kako "treba ubiti nevjernike".

Njegov brat Driss Oukabir (28) jučer se proglašen osumnjičenim, no sam se predao policiji u Ripollu, gradiću koji se nalazi sjeverno od Barcelone. Driss je optužio svog brata da mu je ukrao dokumente kako bi iznajmio kombi. Stariji brat Oukabir ima dosje i hapšen je zbog nasilja i zločina seksualne prirode, no vjeruje se da nije povezan s ekstremistima.

Driss_oukbir_epa.jpg - undefined

Driss Oukabir 

Nakon njega, policija je uhapsila još jednog muškarca, 34-godišnjeg Marokanca. 

Policijske vlasti vjeruju da su iznajmili tri kombija, te da je teroristička ćelija imala barem 12 članova. 

Podsjećamo, nedugo nakon što se dogodio prvi teroristički napad u Barceloni, španska policija je uhapsila jednog osumnjičenog. Prema informacijama do kojih je došla RTVE zahvaljujući policijskim izvorima, drugi napadač je ubijen. Naknadno je saopćeno da su uhapšene još dvije osobe.

A nakon terorističkog napada koji se dogodio sinoć u Barceloni, desio se još jedan u regiji Katalonije, potvrdila je policija. 

U ranim satima 18. augusta, pet naoružanih napadača je ubijeno kada su pokušali ući u turističko područje u malom gradiću Cambrilsu, 120 kilometara južno od Barcelone. Napadači su automobilom Audi A3 uletjeli i u grupu ljudi, a policija je zaustavila daljnji napad. Povrijeđeno je šest civila, i jedan policajac. 

ISIL je preuzeo odgovornost za napade u Španiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije