Najteži dan u Španiji: Podlegle 472 osobe, pet državljana BiH napustilo zemlju

Fena
Najteži dan u Španiji: Podlegle 472 osobe, pet državljana BiH napustilo zemlju

Pet državljana Bosne i Hercegovine danas u popodnevnim satima uspjelo je letom za Budimpeštu da napusti Španiju, koja trenutno spada u jedno od najvećih žarišta pandemije COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2, potvrđeno je Feni u Ambasadi BiH u Madridu.

Još dvoje državljana BiH pokušava da iziđe iz te zemlje koja je zatvorila sve kopnene granice i u kojoj su značajno reducirani avionski letovi.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić ističe za Fenu da je situacija izuzetno teška te da se mijenja iz dana u dan.

Prema do sada dostupnim podacima broj zaraženih se popeo na 33.089, broj smrtnih slučajeva na 2.206, a oporavljenih 3.355. U Madridu je stanje najteže sa 10.500 zaraženih, gdje je otvorena i bolnica u sajamskom centru Ifema.

"Najavljuje se da najveći udar tek dolazi, ova će sedmica biti kritična, danas je inače najteži dan otkako je počela kriza - 472 smrtna slučaja. Od 17 autonomnih pokrajina ubjedljivo najgora situacija je u Madridu, a potom u Kataloniji gdje ima oko 6.000 zaraženih, slučajevi zaraze postoje u Baskiji, Andaluziji, Valenciji i Castilla Leonu. I u Valenciji se gradi bolnica sa 1.100 ležaja", ističe ambasadorica Savić.

Ambasadorica BiH u Španiji kaže da su uspjeli stupiti u kontakt s nekoliko studenata koji su u toj zemlji na razmjeni u sklopu programa Erasmus, za koji se javilo njih oko 60.

"Naš student koji se nalazi na Univerzitetu u Cadizu gdje ima 10 naših studenata, kazao nam je da se svi pridržavaju mjera i da je situacija tamo još uvijek dobra. Također jedan od naših studenata koji je na Univerzitetu u Almeriji je također kazao da je situacija zadovoljavajuća", ustvrdila je Savić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije