Najstariji sin Fidela Castra Fidelito izvršio samoubistvo

Radiosarajevo.ba
Najstariji sin Fidela Castra Fidelito izvršio samoubistvo
Fidel Castro Diaz-Balart, najstariji sin pokojnog kubanskog predsjednika Fidela Kastra izvršio je samoubistvo život u četvrtak u 68. godini, objavili su zvanični kubanski mediji, a prenose svjetske agencije.

"Doktor nauka Fidel Castro Diaz-Balart koji je zbog teške depresije mjesecima bio pod nadzorom ljekarskog konzilia, oduzeo je sebi život prvog februara tokom jutra", piše zvanični list Granma, a prenosi France Presse.

Kastro mlađi, koji je zbog svoje velike sličnosti ocu dobio nadimak Fidelito, bio je primljen u bolnicu zbog depresije, a kasnije je nastavio liječenje van bolnice, dodaje Reuters.

Od sve Kastrove djece, kubanska javnost najbolje je poznavala Fidelita. On je rođen 1949. godine iz braka Fidela Kastra i Mirte Dijaz-Balart, s čije strane je Fidelito bio u srodstvu s nekim od najvećih Kastrovih neprijatelja iz američkog Kongresa, navodi Reuters.

Našao se u velikom sporu o starateljstvu između Kastra i Dijaz-Balartove, koja ga je s pet godina odvela u SAD.

Kastro je nakon revolucije 1959. godine uspio vratiti Fidelita na Kubu. Studirao je nuklearnu fiziku u bivšem Sovjetskom Savezu, a u trenutku smrti je radio kao naučni savjetnik u Kubanskom državnom vijeću i kao predsjednik Kubanske akademije nauka.

Njegov otac koji je tokom hladnog rata izgradio komunističku državu na pragu Sjedinjenih Država, umro je prije nešto više od godinu dana, u 90. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije