Najstarija osoba u Europi preživjela COVID i to prije svog 117. rođendana

0
Radiosarajevo.ba
Najstarija osoba u Europi preživjela COVID i to prije svog 117. rođendana
AFP / Časna sestra Andre

Francuska časna sestra koja je najstarija osoba u Europi preživjela je COVID-19, samo nekoliko dana prije svog 117. rođendana, piše BBC.

Lucile Randon, koja je 1944. godine uzela ime sestra Andre, 16. januara bila je pozitivna na koronavirus, ali nije razvila nikakve simptome. Kako je kazala u izjavi za medije "nisam ni znala da je imam".

Boravi u izolaciji, odvojeno od ostalih u domu penzionera u Toulonu na jugu Francuske, iako se smatra da se oporavila.

Sestra Andre, koja je slijepa i koristi invalidska kolica, sada se raduje proslavi rođendana u četvrtak - iako će prigodnu zabavu obilježiti s manjom grupom ljudi nego inače.

"Imala je veliku sreću", rekao je David Tavella, portparol doma penzionera Sainte Catherine Labor.

"Nije me pitala za svoje zdravlje, već za svoje navike. Na primjer, željela je znati hoće li se promijeniti raspored obroka ili spavanja.Nije pokazivala strah od bolesti. S druge strane, bila je vrlo zabrinuta zbog ostalih stanovnika", kazao je novinarima Var-Matin.

Sestra Andre rođena je 11. februara 1904. godine. Osim što je najstarija osoba u Europi, ujedno je i druga najstarija živa osoba na svijetu, prema Svjetskoj superstogodišnjoj rang listi Gerontološke istraživačke grupe (GRG).

Na pitanje francuskog emitera BFM da li se boji da će dobiti COVID, sestra Andre je rekla: "Ne, nisam se bojala, jer se nisam bojala umrijeti. Sretna sam što sam s vama, ali voljela bih biti negdje drugdje - pridružiti se svom velikom bratu, djedu i baki."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije