Najnovnija informacija: Ukrajinci srušili ključni ruski most

14
Radiosarajevo.ba
Najnovnija informacija: Ukrajinci srušili ključni ruski most
Foto: Screenshot/Twitter / Ruski most u ruševinama

Ukrajina je uništila strateški važan most preko rijeke Sejm u svojoj operaciji u ruskoj regiji Kursk, čime je presjekla dio lokalnog okruga i ozbiljno omela opskrbu ruskih trupa.

Taj most, piše BBC, bio je ključno sredstvo Kremlja za podršku svojim vojnim snagama, a njegovo uništenje moglo bi značajno otežati njihove vojne operacije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage učvršćuju svoje položaje u Kursku te je naglasio da se zauzeta područja mogu koristiti kao pregovarački adut, potencijalno za razmjenu teritorija koje je okupirala Moskva. Ova operacija, koja je sada ušla u drugu sedmicu, predstavlja najdublji ukrajinski upad na ruski teritorij otkako je Moskva pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju prije više od dvije godine.

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Ukrajinska iznenadna prekogranična akcija izazvala je masovni bijeg više od 120.000 ljudi na sigurno. Unatoč uspjesima na terenu Kijev je više puta naglasio da nema namjeru okupirati ruski teritorijMihajlo Podoljak, visoki savjetnik predsjednika Zelenskog, izjavio je da je cilj ove operacije prisiliti Moskvu na pregovore "pod našim uslovima."

Dok Ukrajina nastavlja svoje napredovanje, ruski dužnosnici u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, najavili su evakuaciju pet sela. Ta će evakuacija započeti u ponedjeljak, a stanovnicima će se pomoći u premještanju njihove imovine. U međuvremenu, ruske snage ostvaruju napredak na istoku Ukrajine. Moskva je objavila da su njihove trupe zauzele Serhiivku, čime su se približile gradu Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu koje je od vitalnog značaja za opskrbu ukrajinskih snaga duž istočne fronte.

Šef ukrajinske vojske Oleksandr Sirski izvijestio je da su ukrajinske trupe ostvarile daljnji napredak, napredujući u nekim područjima između jednog i tri kilometra prema neprijatelju. Posebno je istaknuo bitku u selu Mala Loknja, gdje očekuje da će zarobiti mnoge ruske vojnike.

Grad Pokrovsk, smješten sjeverozapadno od regije Donjeck koja je pod ruskom kontrolom, bio je pod ukrajinskom vatrom, pri čemu je nekoliko civila ranjeno. U ruskom okupiranom dijelu Donjecka dužnosnici su okrivili Kijev za napad na trgovački centar koji je ranio najmanje sedam osoba. Prema ruskim izvorima, grad je bio pod teškim granatiranjem.

Na Krimu rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je da su preko noći oboreni projektili koji su ciljali most na Kerčkom tjesnacu, izgrađen po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kijev je od početka sukoba poduzeo nekoliko napada na ovaj most, koji je važan za ruske vojne operacije, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije