Najnovija informacija: Sirijac (26) priznao da je izveo krvavi napad u Njemačkoj

6
Radiosarajevo.ba
Najnovija informacija: Sirijac (26) priznao da je izveo krvavi napad u Njemačkoj
Foto: EPA - EFE / Napad na festivalu u Solingenu (Njemačka)

Muškarac osumnjičen za smrtonosni napad nožem na festivalu u Solingenu, u zapadnoj Njemačkoj, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS), uhapšen je u subotu, 24. augusta, rekao je regionalni ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul.

"Onaj kojeg smo tražili cijeli dan nedavno je bio u policijskom pritvoru u našim prostorijama", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul na javnoj televiziji ARD.

"Upravo smo uhapsili pravog osumnjičenika", dodao je, precizirajući da istražitelji imaju "dokaze".

Nije bilo muškarca u Jugoslaviji koji nije maštao o njoj: Sada ima 61 godinu, a i dalje mami poglede

Nije bilo muškarca u Jugoslaviji koji nije maštao o njoj: Sada ima 61 godinu, a i dalje mami poglede

U napadu nožem u petak, 23. augusta, u gradu Solingenu na zapadu Njemačke ubijene su tri osobe, a povrijeđeno osam. Među hiljadama gledatelja na lokalnoj zabavi u petak navečer ubijena su dvojica muškaraca u dobi od 56 i 67 godina, kao i 56-godišnja žena, a povrijeđeno je osam osoba, od kojih četiri teže. ISIL je preuzeo odgovornost za napad.

"Počinitelj napada na skup kršćana u gradu Solingenu, u kojem su poginule tri osobe, je vojnik ISIS-a", objavila je ta džihadistička skupina dodajući da je napadač djelovao "kako bi osvetio muslimane Palestine i svugdje drugdje".

Policija je nakon napada, dok se još tragalo za pravim počiniteljem, privela 15-godišnjaka za kojeg je tvrdila da bi mogao biti povezan s napadačem jer je navodno viđen kako razgovara s njim. Potom je izvršila drugo hapšenje u sklopu policijske operacije u domu za izbjeglice u Solingenu, piše Hina.

Ljudi na društvenim mrežama objavljuju uznemirujuće snimke sa mjesta tragedije.

Osumnjičenik za napad nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke, u kojem su u petak navečer ubijene tri osobe i povrijeđene osam, 26-godišnji je Sirijac i priznao je zločin, priopćile su vlasti u nedjelju.

Osumnjičenik se sam predao i priznao zločin, rekli su dizeldorfska policija i tužitelji u zajedničkom priopćenju.

Pojedinosti daju nešto potpuniju sliku od izjave državnog dužnosnika koji je kasno u subotu navečer na njemačkoj televiziji objavio hapšenje čovjeka za kojim su vlasti tragale 24 sata od napada. Napad, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država, dogodio se u petak navečer na festivalu kojim se slavila 650-godišnja povijest grada. Osumnjičenik je povezan s utočištem za izbjeglice u Solingenu koji je pretražen u subotu, rekle su vlasti.

List Spiegel je, pozivajući se na neidentificirane sigurnosne izvore, rekao da je odjeća osumnjičenika bila umrljana krvlju.

Islamska država opisala je čovjeka koji je izveo napad kao "vojnika Islamske države" u izjavi na Telegram kanalu u subotu: "Izveo je napad iz osvete za muslimane u Palestini i posvuda."

Skupina nije pružila nikakve dokaze za svoju tvrdnju i nije jasno koliko je blizak odnos napadača i Islamske države.

Hendrik Wuest, premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, u subotu je napad opisao kao teroristički čin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije