Najmlađa milijarderka Elizabeth Holmes u zatvoru: Osuđena na 11 godina

0
Radiosarajevo.ba
Najmlađa milijarderka Elizabeth Holmes u zatvoru: Osuđena na 11 godina
Foto: EPA-EFE / Elizabeth Holmes u sudnici

Osramoćena osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes javila se na izdržavanje 11-godišnje zatvorske kazne, javljaju američki mediji.

Podsjetimo, Holmes je osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora koji su uložili u njen startup za testiranje krvi koji je svojedobno bio procijenjen na devet milijardi dolara (16.40 milijardi KM).

Osuđena je u januaru za tri optužbe za prevaru putem interneta i jednu optužbu za zavjeru nakon što je porota utvrdila da je kriminalno prevarila ulagače zbog lažnih tvrdnji da tehnologija za testiranje krvi njene kompanije može dijagnosticirati razne bolesti nakon uzimanja uzoraka od samo nekoliko kapi krvi, piše Index.hr.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

U najnovijoj presudi, američki okružni sudac Edward Davila naredio je Holmes da plati 452 miliona dolara (823.57 miliona KM) odštete oštećenima. Preporučio je da Holmes služi kaznu u ženskom zatvoru u Bryanu u Teksasu, piše Fox Business. Sud je prihvatio taj prijedlog.

Elizabeth Holmes, najmlađu milijarderku, mediji su uzdizali kao jednu od uspješnih priča iz Silicijske doline, nazivajući je ženskim Steveom Jobsom, ali uslijedile su optužbe za prevaru kojima je vrijednost kompanije Theranos s devet milijardi dolara (16.40 milijardi KM) pala na znatno manji iznos, nakon čega je Holmes podnijela ostavku te direktorsko mjesto prepustila dosadašnjem glavnom savjetniku kompanije Davidu Tayloru.

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku kompaniju Theranos, preko vrhunca u 2014. godini, kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije